20.03.2015

Сашими / Sashimi – Дума на деня

Сашими е едно от най-известните японски ястия, въпреки че за чужденците, посещаващи Япония, това може да се окаже голямо предизвикателство за способността им да опитват необичайни за небцето храни, като запазват любезна усмивка на лицето.

През 1880 г. обаятелната британска пътешественичка и писателка Изабела Луси Бърд публикува книгата си Unbeaten tracks in Japan (Неизследвани територии в Япония), в която се появява първото описание на английски език на ястието sashimi като „продълговати ленти от сурова риба“. Бърд споделя и твърде мрачния си възглед за японската кухня по принцип, като пише: „Кухнята на заможните японци съвсем не е за окайване, но все пак в техните ястия има нещо толкова безвкусно за чужденците, че само след продължителен опит англичанинът започва да преглъща японската храна със скромен ентусиазъм“.

Ястието сашими всъщност се състои от различни видове сурови морски деликатеси като сурова риба, нарязана на кубчета или на филийки, ракообразни и хайвер, подредени красиво върху подложка от настъргана бяла ряпа, декорирани с пикантната подправка перила (вид билка от семейството на ментата). Всичко това, разположено върху широко плато, създава изключително привлекателен за окото акцент на трапезата, както по отношение на цвета, така и с красивото подреждане и перфектното разполагане на голямото разнообразие от морски деликатеси, и е много впечатляващо особено при по-големите плата.

За разлика от сушито, което се приготвя от парчета сурова риба и други видове морски дарове, поставени върху рулца ориз, сашими съдържа само морски дарове и ако има ориз за гарнитура, той е само варен без подправки и се сервира в малка купа, за да се яде отделно. Проблемът при яденето на сашими е човек да се въздържа да не се нахвърли на вкусните морски дарове, за да остави все пак по нещо и за останалите гости, а в същото време да успее да похапне от неустоимите морски деликатеси, аранжирани провокативно пред погледа му. Поканата към чуждестранните гости да опитат сашими в ресторант винаги е добра идея, защото тяхното колебание дали да рискуват с такива непознати храни като морски таралеж, хайвер от сьомга, скариди и риба тон, дава възможност на японеца незабелязано да си хапне повече…

Сашими се сервира както в най-луксозните и скъпи суши ресторанти, така и в izakaya (пъб в японски стил), така че има сашими за всеки джоб. И все пак сашими е много леко ястие и като имаме предвид, че няма да ни засити, ястието очевидно не е толкова евтина храна като, да речем, сушито или останалите японски ястия.

Независимо от непривлекателната характеристика, която Исабела Луси Бърд дава на японската кухня, тя е права, че след дълга консумация на японска кухня е възможно чужденецът да се пристрасти към тази свежа, здравословна морска храна.

В България ястието все още не е особено популярно и се възприема по-скоро като начин на сервиране, отколкото като вид ястие. Сервира се в суши ресторантите и се смята за голям деликатес.