07.07.2016

Сбор / Aggregate

Сбор
Сбор / Aggregate – Дума на деня – EVS Translations

Много думи имат утвърден общ смисъл, но в някои случаи, например в спорта, дефиницията на думата и разбирането й могат да бъдат леко видоизменени. Типичен пример е днешната Дума на деняaggregate (сбор). И докато повечето футболни фенове разбират концепцията за сборния резултат и как се получава той, за останалите понякога е много трудно да схванат за какво точно става въпрос. В крайна сметка, ако крайният резултат е един и същ, как е възможно един от отборите да е победител?

Преди да отговорим на този въпрос, може би ще бъде най-добре да се вгледаме в самата дума. Aggregate е латинска съставна дума, която се получава от съчетанието на представката ad (към) и глагола gregare (движа се вкупом) и буквално означава „събирам заедно“ или „групиране и събиране на много елементи в едно общо цяло“. Терминът е използван за пръв път в късното Средновековие (около 1400 г.) и първоначално е бил част от църковната проповед Omnis Plantacio (Всяка проповед), където пише: „На места при отделни хора, а на места в общност или сбор от хора.“ Когато се вгледаме в спортната употреба, първата употреба на термина aggregate идва от един неочакван източник – от творбата на Чарлз Чамбърс Golfing от 1887 г., в която той пише: „Медалът за най-добър сборен резултат по време на двете срещи беше спечелен от Лесли Балфур.“

И макар че много от правилата във футбола са създадени много назад в миналото, първите са установени в Лондон през 1863 г., въпреки че средният резултат или правилото за по-голяма тежест на головете, вкарани на чужд терен, не е едно от тях. Използвано за пръв път от УЕФА през 1965 г., правилото оценява по-високо головете, вкарани от гостуващия отбор, отколкото головете, вкарани от отбора домакин. Логиката е, че отборът домакин се радва на всички предимства да играе на собствен терен, а за гостуващия отбор е по-трудно да вкара гол на чужд терен при по-неблагоприятни условия. Затова неговите голове трябва да имат по-голяма тежест. Така че, ако разглеждаме серии като Шампионската лига на УЕФА, Лига Европа или квалификационните плейофи за Световната купа, ако два отбора имат равен резултат, може да се поспори дали гостуващият отбор всъщност е спечелил играта, защото неговият гол има по-голяма тежест като определящ крайния резултат.

Макар че е много трудно за онези, които не са футболни фенове, да разберат как се получава крайният резултат, сборният резултат е един от факторите, които предизвикват агресивна игра у гостуващите отбори и може да превърне играта в по-вълнуващо и интересно преживяване за феновете.