04.04.2017

SEA, SEO и планиране на ключови думи за разширяване на SEM – поглед отвътре

SEA, SEO и планиране на ключови думи за разширяване на SEM – поглед отвътре

Ключовите инструменти на маркетинга за търсещи машини (Search Engine Marketing, SEM) са рекламата за търсещи машини (Search Engine Advertising, SEA) и оптимизацията за търсещи машини (Search Engine Optimisation, SEO) – с първото позиционирането в Google се управлява с помощта на рекламите на Google AdWords, докато оптимизацията за търсещите машини е ключова за добрите позиции в органичния трафик. Каква е връзката между SEM и преводите и защо само Google не е достатъчен обяснява Давид Шлееi, директор на conversearch GmbH, която консултира EVS Translations от години.

Преводът на ключови думи и онлайн реклами – основна стъпка по пътя към международния успех

Давид Шлее, директор на conversearch GmbH

Най-логично е при разширяването на един бизнес на нови пазари да се преведът маркетинг материалите. Но също толкова важен е и преводът на ключовите думи и онлайн рекламите, за да достигне съобщението Ви до новите аудитории и да насочите вниманието им към Вашия продукт. Например – немска компания иска да достигне до руския пазар. За начало се извършва анализ на лендинг страниците за важните ключови думи. Ние, като агенция, която предлага SEA услуги подаваме тези ключови думи към преводаческа компания, която не само ги превежда на руски, но също така намира и синоними, които също биха били използвани при търсене в Русия, но не и в Германия. С помощта на инструменти за планиране на ключови думи проверяваме дали обемът на търсене на преведените и предложените думи е задоволителен. В зависимост от резултатите, кампаниите в Google AdWords биват настройвани на базата на таргет групи.

Проучването за ключови думи – ключът към маркетинга за търсещи машини (SEM)

Английският не е американски. Германският немски не е швейцарски немски. Ако един американец иска да отиде на почивка ще търси „vacation“, докато англичанинът –„holiday“. Германецът ще търси Urlaub, а швейцарецът – „Ferien“. В този случай една американска компания, която рекламира във Великобритания на американски английски ще се позиционира по-зле, отколкото друга, която рекламира продукта си на британски английски. Същото се отнася и за германския немски и швейцарския немски. Трябва да Ви е съвсем ясно – коя е Вашата таргет група и кои са ключовите културни особености, които трябва да се вземат предвид?

Само Google не е достатъчен – ролята на Bing, Yahoo, Yandex и Baidu

Ако ограничите усилията си за SEO и SEA само до гиганта при търсещите машини Google, губите обхват. Това е така не само защото другите търсещи машини като Yahoo и Bing, но и социалните мрежи като Twitter и FaceBook повлияват на позиционирането в Google. Трябва да имате предвид и търсещите машини, които имат по-голямо влиание от Google на други пазари. Например в Русия лидерът е Yandex, която печели 65% от маркетинг пазара. А в Китай това е Baidu с приблизително 55%. Добре извършените SEO преводи, имплементирани в точните търсещи машини могат да дадат като резлутат едно значително по-добро онлайн позициониране на Вашата компания.

Ако предпочитате да извършвате маркетинг, свързан с ключови думи вътрешнофирмено и имате достъп до SEO инструменти, Шлее препоръчва външна консултация от експерт веднъж месечно, за да проверите, кои конфигурации от ключови думи се справят добре и трябва да бъдат използвани по-усърдно и къде има потенциал за спестяване.

i От 2009 насам Давид Шлее е директор на conversearch GmbH – агенция за SEA услуги с фокус върху консултирането и управлението на кампании за много и различни търсещи машини. Неговите ключови компетенции са в сфери като Google Analytics и уеб анализи, както и PPC за търсачки като Bing, Yahoo, Baidu и Yandex. Той също така води уъркшопи, семинари и обучения за компании, които искат да подобрят своя ранкинг в търсещите машини.