09.08.2016

Шапка федора / Fedora

Шапка федора
Шапка федора / Fedora – Дума на деня – EVS Translations

Шапката тип федора е мека шикозна шапка, направена от филц с вдлъбнато бомбе, широка периферия и панделка. Може да е изненадващо за онези, които обикновено асоциират шапката с мъжествеността, че историята й започва от главата на жена. И не на коя да е жена, а на прочутата актриса Сара Бернар.

През 1882 г. Бернар играе главната роля на принцеса Федора Романов от пиесата „Федора“ на френския автор Викториен Сарду. В нея тя носи вдлъбната на върха шапка с мека периферия, която веднага става популярна сред жените и по-специално сред онзи, които се борят за женските права, тъй като Сара Бернар е много влиятелна в средите на женското движение. Тя е известна с това, че носи мъжки дрехи и скандализира викторианското общество, като играе мъжки роли.

Името на шапката идва от пиесата, където Федора е женски вариант на руското име Фьодор, което пък произлиза от гръцката дума theodoros – в буквален превод „дар от Бога“.

Така се ражда манията по шапката федора, последвана от първото отбелязване на модната шапка в английския език. То става на 26 септември 1883 г. в брой на вестник Sun:Ще представя на благосклонното ви внимание нашата нова и перфектна мека филцова шапка… шапката „Федора“!“

Рекламни кампании като тази от 28 януари 1883 г. във вестник Rocky Mountain News подканват „Купете новата шапка „Федораот Weber, Owen & Co.’s!“ се опитват да наложат шапката и в мъжкия гардероб, но едва през 20-те години на 20 век тя става символ на мъжественост и често е асоциирана със Сухия режим и гангстерските банди.

Златната епоха на Холивуд налага шапката федора като икона на мъжествеността, носена на сцената от емблематични актьори като Хъмфри Богарт, Кари Грант и Франк Синатра. По онова време мъжът без шапка бил считан за полумъж, ако се вгледаме в смелата реклама на производителя на шапки Stetson Whippet, която се появява през 1949 г. в брой на Saturday Evening Post, с участието на актьора Джон Пейн: „Шапката е част от мъжа“.

През 60-те години на 20 век шапката федора губи позиции заради появата на по-небрежен стил в облеклото. Тя отново става моден аксесоар в средата на 70-те, през 80-те и в началото на 2000 година.

И докато през 21 век ставаме свидетели на подновен интерес към шапката федора, повечето модни критици я смятат за твърде официална и претенциозна, за да съответства на модните тенденции.

Представете си Джони Деп и неговата богата колекция от стилни шапки федора… да, сигурно ще си кажете, че се изхвърля, но все пак не бързайте да обявявате федора за мъртва.