18.10.2017

„Замразена“ компания или компания без дейност / Shelf Corporation

„Замразена“ компания или компания без дейност / Shelf Corporation
„Замразена“ компания или компания без дейност / Shelf Corporation – EVS Translations

По същество една компания без дейност (shelf corporation) или буквално „компания или акционерно дружество, оставено на рафта“, се създава като всяка друга компания, а онова, което я отличава по функции от една нормална компания е начинът, по който се използва. Докато нормалната компания при правната ѝ регистрация става действаща на базата на нормалната бизнес активност, компанията без дейност (наричана още „куха“ или „замразена“ компания в българския професионален жаргон) след сформирането си остава неактивна.

Вместо да бъде използвана за обичайна бизнес дейност, компанията, метафорично казано, e „поставена на рафта, за да зрее“ до момента, в който е необходима или търсена (подобно на бутилка отлежало вино). „Замразената“ компания обикновено се продава на предприемачи, които искат да създадат дружество без да преминават през всички процедури и формалности при учредяването му.

В света на бизнеса корпоративната възраст и опитът наистина имат значение. Като се почне от привличането на инвеститори и се стигне до привличането на потребители, които да купуват продукти или услуги, хората са много по-склонни да се доверят на компания, която законно е оперирала в бизнеса за значителен период от време.

Попитайте който и да било собственик на стартъп – почти е невъзможно да получи кредит за бизнеса си без да рискува личния си кредит. И докато получаването на кредит никога не е гарантирано, много традиционни финансиращи организации (известни още като краудфъндинг или групово финансиране) гледат по-благосклонно на вече утвърдена компания, която вече има няколкогодишен опит.

Някои юрисдикции, ценящи доверието и опита, позволяват само на компании с известен опит и стаж да предлагат оферти за сключване на договори.

Докато учредяването на обикновено дружество може да се осъществи бързо и евтино буквално за минути онлайн, често има някои тънки вариации и нюанси, в зависимост от самия бизнес, които могат значително да оскъпят процеса. Като пропускат този процес, много компании, ако се учредяват на по-късна дата, са изправени пред риска да изгубят години опит при датата на учредяването. Като използват компания без дейност или „куха“ компания, те могат да се учредят, когато това е най-рентабилно, като запазят целия си бизнес опит.

Естествено, „замразените“ компании не са магическо решения в корпоративния свят, просто защото такива решения не съществуват. Със закупуването на компания за добавяне на опит към вашия бизнес няма непременно да си купите респект, особено ако вашите продукти или услуги са под средното равнище. Освен това, в зависимост от кредитната агенция, щом се установи, че компанията е с ново ръководство, възрастта и рейтинга на вашата компания могат да бъдат преразгледани (което означава, че допълнителната корпоративна възраст няма да добави стойност). И все пак, както и при всички останали бизнес инструменти, когато са използвани за правилната цел в правилната ситуация, добавянето на възраст към вашия бизнес опит чрез „замразена“ („куха“) компания може да бъде от полза.

И имайте предвид, че „замразените“ компании не бива да се бъркат с shell corporations − корпорации, които нямат собствени активи или операции и се наричат дружества-фантоми.