06.02.2013

Новото Ел Дорадо: Треска за черното злато на Калифорния

черното злато на Калифорния
Треска за черното злато на Калифорния

Миналата сряда държавата продаде на търг почти 20 хил. акра земя с разрешения за сондаж и лицензи за добив на нефт в калифорнийските окръзи Монтерей, Сан Бенито и Фресно. Тези обширни площи на провинциална Калифорния до скоро бяха известни най-вече с лозята си и с дивата си природа. Там обаче се таят и едни от най-мащабните залежи на шистов нефт в страната. По предварителни данни общо от битуминозните шисти на щата, обхващащи територията от източния край на Силиконовата долина до окръг Кърн, може да се добие четири пъти повече суров петрол, отколкото от най-голямата нефтодобивна площадка в момента – формация Бакен шейл в Северна Дакота и Монтана. Формация Монтерей по приблизителни изчисления съдържа най-малко 15,4 млрд. барела суров петрол и, за разлика от залежите в Северна Дакота, за пълната експлоатация на ресурсите може да не се окаже необходимо да се използва хидравлично разбиване. Тъй като в някои зони от Монтерей шейл нефтодобивните компании ще могат да използват не толкова сложните за изпълнение и следователно по-евтини вертикални сондажни кладенци, инвестициите в калифорнийските залежи изглеждат доста по-обещаващи и доходоносни от други подобни проекти.

Въпреки че това скорошно откритие със сигурност ще промени курса на икономическата и енергийна политика на щата, петролният бизнес съвсем не е нещо ново в така наречения „Златен щат”. Всъщност много американци ще бъдат изненадани да научат, че един от основните износи на Южна Калифорния през последните 150 години, освен холивудските филми, разбира се, е петролът. Както и при залежите в Тексас, Луизиана и Пенсилвания, признаци за подземните залежи са можели да се видят още преди стотици и дори хиляди години, под формата на просмуквания на петрол до повърхността. Туземното население на Калифорния не само е описало, но също така е използвало подобната на катран субстанция за придаване на водоустойчивост на канутата – практика, която е била документирана и използвана от европейските изследователи в Новия свят. Когато испанският мореплавател и изследовател Хуан Родригес Кабрильо повежда експедиция по море от мексиканското пристанище Навидад към горната част на Калифорния, той отбелязва как местните индианци успяват да навлизат доста навътре в открито море със своите простички тръстикови канута, благодарение на „смолата”, която ги прави непромокаеми.

Смятате да се насочите на запад и да започнете дейност в Калифорния? EVS Translations извършва специализирани преводи за нефтената и газовата промишленост и може да ви помогне с превода на всички необходими документи. Ние можем да преведем вашите разрешения за сондаж, оценки за въздействието върху околната среда, ръководства за работа или чертежи за изграждане на нефтопровод, като предлoжим оптимални ценови решения. Ние сме в състояние да покрием всякакви езикови изисквания – от първоначален доклад за проучване от една страница до предпроектно проучване за сондаж от един милион думи.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.