12.03.2015

Швейцарският франк шокира!

Швейцарският франк шокира! Малка, тиха, неутрална алпийска страна, която е най-известна с часовникови механизми, шоколад, сирене и икономическо (и данъчно) убежище, не е точно мястото, където бихте очаквали да станете свидетели на глобално валутно сътресение. Както почти всеки вече знае, сътресението беше предизвикано от Швейцарската национална банка, която отмени фиксирането на швейцарския франк към еврото. Макар събитието само по себе си да е ясно и фактът, че може да причини известни икономически/финансови проблеми да е очевиден, все още има много неясноти относно това защо се случи, какъв вид дългосрочен ефект може да има върху еврото и франка, както и какъв ефект ще има на индивидуално ниво.

Както когато се опитваме да си изясним който и да е инцидент, трябва да проверим каква е причината за случилото се. За Швейцария всичко е съсредоточено около фиксирането на валутата, а именно 1,2 франка за едно евро. Въпреки че фиксирането улесняваше международните пътувания и международния бизнес, то създаваше все повече проблеми на Швейцарската национална банка, която постоянно беше принуждавана да девалвира франка и да закупува евро, за да запази фиксирането на валутата. След 3 години на запазване на фиксирането швейцарските кантони и частни лица, които притежават Швейцарската национална банка, започнаха да се притесняват за потенциална инфлация и 480-те млрд. щатски долара в чуждестранна валута (основно евро), които са били принудени да акумулират.

Заплахата от количествени облекчения (QE) е това, което превърна притеснението в реалност. Като се има предвид, че ЕС се клатушка на ръба на рецесия и типичните действия, предприети, за да се подсили икономиката, са неефективни, като например дефицитно харчене или намаляване на лихвените проценти, изглежда все по-вероятно, че ЕС ще прибегне до количествени облекчения, които ще включват създаване на повече евра, за да се изкупи дългът на държавите в еврозоната. За еврозоната това ще означава „поевтиняване“ на еврото, което ще повиши ликвидността и ще увеличи икономическата активност; но това за Швейцария би означавало да се наложи да печата много повече франкове и да придобие повече евра, за да запази фиксирането на валутата. Тъй като очакваните количествени облекчения са раздути и понастоящем е в излишък от 550 млрд. евро, а Швейцарската национална банка разполага със сумата на 70% от стойността на швейцарския БВП в чуждестранна валута (отново основно евро), заплахата от количествени облекчения беше много по-рискована отколкото швейцарските граждани имаха желание да понесат.

Веднага щом отменянето на фиксирането на валутата беше обявено, се почувства ефектът и върху двете валути. В рамките на един ден стойността на франка се промени от 1,20 за едно евро до това 1 швейцарски франк да се равнява на 1,17 евро до финално установяване почти на равенство, което все още представлява печалба от приблизително 20%. Освен това флуктуацията принуди валутния брокер FCMX да участва в необходима сделка за финансиране на стойност 300 млн. щатски долара, за да продължи операциите, и доведе до затваряне на Глобалния фонд от 830 млн. щатски долара на Everest Capital, който залагаше на спадане на франка. За франка отменянето на фиксирането позволява да запази независимостта си, както и репутацията си на „безопасна инвестиция“ наред със скъпоценните метали, американските ценни книжа и т.н. За еврото, макар и да няма голямо макроикономическо влияние (тъй като ЕС се равнява на Швейцария по икономически размер), със сигурност разкрива някои проблеми относно силата на икономиката на ЕС, както и действията на Европейската централна банка, отделно от това да причини катастрофа на имиджа на еврото и на ЕС.

За съжаление, най-много ще пострадат обикновените хора. Казано на бизнес език, трансграничната търговия току-що стана с приблизително 20% по-скъпа. И така, за да си купят каквото и да е швейцарско или, да речем, да отидат на почивка в Швейцария, всички, особено тези, които плащат в евро, може да очакват да платят повече. Като се има предвид, че 70% от БВП на Швейцария идва от износ на стоки и услуги, това може да бъде болезнен удар; въпреки това има и положителна страна: съобщава се за градове, граничещи с Швейцария, като немския Констанц, които отчитат икономически бум, тъй като швейцарските клиенти, които току-що са спечелили допълнителни 20% покупателна сила, харчат свободно.

Като вземем предвид, че тези новини са относително пресни, а подробности за политиката на количествени облекчения на Европейската централна банка тепърва ще излязат на бял свят, има множество спекулации относно това какво влияние всъщност ще има този „франкошок“. Дали това е просто случай на швейцарски протекционизъм, или сигнализира за по-широк, подновен интерес към твърдите валути и отдалечаване от манипулираните валути, предстои да се види. И все пак действията говорят повече от думите, а когато уважаваният швейцарски франк направи ход като този, ЕС и глобалната икономика са длъжни да го забележат.