07.06.2017

Спинер / Fidget Spinner

Спинер / Fidget Spinner
Спинер / Fidget Spinner – Дума на деня – EVS Translations

Манията по спинерите (fidget spinner) се появи изневиделица. Само преди месеци почти никой не беше чувал или виждал спинер и тогава изведнъж въртящата се играчка се появи между пръстите на децата и възрастните по целия свят.

Изобретяването на играчката се приписва на американката Катрин Хетингер, инженер-химик, страдаща от автоимунното разстройство Миастения гравис, причиняващо мускулна слабост. Извън личните си мотиви, Хетингер заявява, че идеята й дошла един ден, когато видяла момчета, които хвърляли камъни по полицейски служители в Израел и си представила играчката като средство за освобождаване от стрес и от желанието за упражняване на насилие.

През 1993 г. тя подава заявка за патент за пластмасова играчка, която се върти на върха на пръста, не успява да продаде успешно продукта и патентът й изтича през 2005 година.

Тъй като играчката на Хетингер има малко допирни точки с модерната играчка, името на един човек от Сиатъл излиза на преден план. Скот Маккоскери твърди, че преди няколко години е създал въртящо се устройство, за да му помогне да контролира нервните си движения по време на дълги срещи. Устройството е наречено Torqbar, а миналата година Форбс го обяви за задължителна играчка на бюрото, която се бори с нервната енергия или скуката в офиса.

В началото на 2017 г. манията получава допълнителен стимул, когато социалните медии започват да разпространяват публикации, в които представят въртенето на спинер като начин на живот и дават идеи и трикове как човек да се превърне в професионалист във въртенето на играчката.

И макар че днес спинерите са едни от най-продаваните продукти и са в ръцете на всички, специалистите твърдят, че използването на това въртящо се приспособление е по-вероятно да послужи за разсейване, отколкото като утешител. Много училища по света вече забраниха използването на спинери. И, разбира се, гледането на въртящото се движение за някои е успокояващо, докато за други ̶ дразнещо.

А сега към етимологията.
Терминът spinner в смисъла на „въртяща се машина“ е дефиниран за пръв път през 1875 г. в The practical dictionary of mechanics (Практически речник по механика) на Едуард Х. Найт като „Спинер (Spinner), общ термин за въртяща се машина…И по-конкретно се отнася за форма на устройство за рисуване и усукване“.

Думата произлиза от глагола to spin (въртя се) и германските езици.

Съществителното fidget се появява в английския език около 1670 г. от глагола to fidge (движа се неспокойно, не мога да си намеря място), в смисъл на „физическо безпокойство и търсене на облекчение чрез хаотични телесни движения“ и е записано за пръв път в печатна форма през 1674 г. в трактата на Натаниел Феърфакс A treatise of the bulk and selvedge of the world wherein the greatness, littleness, and lastingness of bodies are freely handled (Трактат за масата и границата на света, в който свободно се борави с величието, незначителността и трайността на телата).

И макар че бъдещето ще определи величието или незначителността на спинера, това, което стартира като обикновена играчка, за да помогне на хората да се съсредоточат, да намали тревожността и да ограничи безпокойството, се превърна в огромен маркетингов успех.