13.11.2019

Спортен маркетинг / Sports Marketing

Спортен маркетинг / Sports Marketing – Дума на деня – EVS Translations
Спортен маркетинг / Sports Marketing – Дума на деня – EVS Translations

Онова, което виждаме на терена е спорт, но онова, което му помага да се случи – както на терена, така и извън него, е днешната дума. Днешният термин, sports marketing (спортен маркетинг) е част от колосалната глобална спортна индустрия, която в момента се оценява на около 1,3 трилиона щатски долара и обхваща практически всичко, освен играчите за милиони долари / лири / евро на терена, като се започне от финансите и договорите до пиара и събитията за управление на тънкостите на обучението, медицината и човешките ресурси. Широкоспектърният спортен маркетинг се фокусира както върху популяризирането на спорта, така и върху насърчаването на бизнеса чрез спорта.

Терминът е създаден от съчетаването на глагола sport, който възниква в началото на 15 век от старофренската дума desporter, със значение „разсейвам, забавлявам, отклонявам от сериозни въпроси“ с думата marketing, която, като отглаголно съществително на думата market, навлиза в английския език през 1560 г. от старофренската дума (market), производна на латинската marcatus и означава „акт на сключване на сделка“.

Възможно е концепцията да си е проправила път чрез различни събития, като първото платено атлетическо състезание (игра на бейзбол в САЩ през 1858 г.), създаването на Футболната асоциация в Лондон през 1863 г. или първият международен футболен мач през 1872 г. (Англия срещу Шотландия). Дори първите курсове по спортна администрация и мениджмънт от 1911 г. (организирани от Университета на Уисконсин-Медисън) могат да се смятат за правдоподобно начало – но, на практика спортният маркетинг е елемент от всички спортни състезания, дори от древните Олимпийски игри.

От друга страна, като специфична дисциплина, която трябва да бъде изучавана, упражнявана и усъвършенствана, спортният маркетинг е приблизително на 50 години и върви ръка за ръка с глобализма и информационната революция.

Като отделен сегмент в рамките на една утвърдена и развиваща се, но все още фрагментирана индустрия, се очаква спортният маркетинг да продължи да се разраства, като се очаква през следващите няколко години Азия / Тихоокеанският регион (9%) и Близкият изток (6%) да станат двигатели на растежа, въпреки че Северна Америка и Западна Европа ще продължат да бъдат най-големия пазар.

Разберете как EVS Translations подкрепя индустрията спортен маркетинг, за да достави корпоративно и креативно съдържание на глобалните пазари.