01.08.2018

Стендъп падъл бординг (SUP) / Standup paddle boarding

Стендъп падъл бординг (SUP) / Standup paddle boarding – Дума на деня – EVS Translations
Стендъп падъл бординг (SUP) / Standup paddle boarding – Дума на деня – EVS Translations

Наистина, подобно на много други аспекти на живота, модата или културата, всичко старо в един момент се оказва отново на мода. Същото може да се каже и за спортове като този, за който ще стане дума днес − съществувал е повече от 5000 години преди да бъде преоткрит в Хавай през миналия век. Това, което прави това преоткриване още по-впечатляващо е, че този спорт не е нещо типично хавайско или дори полинезийско,тъй като несвързани свидетелства за него са открити в Китай, Перу, Италия, Африка и Израел. Добре дошли в света на един от най-модерните (но далеч не най-новия) спортове – стендъп падъл бординг (SUP), популярен вид сърф.

И макар още преди 3000 години преди Христа в различни култури да е съществувал този вид управление на плавателни съдове, направени от тръстика, при което човекът е изправен и гребе с гребло, преоткриването на стендъп падъл бординга в съвременността започва едва през 40-те години на 20 век от момчетата на хавайския плаж Уайкики Бийч (инструкторите по сърф), които са стояли прави на сърфа и са гребали, като са използвали обичайните дъски за сърф и едно заострено гребло, докато са обучавали курсистите как да карат сърф. През 2004 г. популярността на този спорт надхвърля бреговете на Хаваите и става част от мейнстрийма.

Нашият термин се появява за пръв път в писмена форма на 5 март 2004 г. в брой на Honolulu Advertiser: „Към събитието тази година ще бъде добавена нова секция − сърфиране в стила на инструкторите по сърф или стендъп падъл сърфинг“; още повече че 3 години по-късно, на 23 октомври 2007 г. в категорията за фитнес на уебсайта за поп-култура www.popsugar.com, пише, че хората: „Избират да тренират стендъп падъл борд (SUP).“ Вместо да се опитваме да разчленим всяка отделна дума от израза, може би е по-добре да обясним в какво се състои точно днешният спорт. По същество стендъп падъл бордингът е съчетание от гребане, сърф и управление на лодка, при което човекът стои прав и балансира върху дъската, което много напомня на сърфа, но при падъл бординга се използва гребло за задвижване или за управление.

Макар вероятно да звучи по-сложно, отколкото е в действителност, стендъп падъл бордингът има доста добра репутация, особено сред онези, които се качват на него за пръв път. Ако се разгледаме доклада от 2013 г. на фондацията Outdoor, стендъп падъл бордингът е споменат като най-популярната спортна активност и през 2015 г. почти 3 милиона американци са го пробвали.

По всичко личи, че голяма част от тази привлекателност произтича от факта, че за разлика от по-екстремните спортове на специфични места, като обикновения сърфинг, който изисква вълни с определена височина, при стендъп падъл бординга участниците могат да определят свое собствено темпо – така че този спорт може да бъде упражняван както в спокойно плитко езеро, така и при огромните вълни в Меката на сърфинга. Освен че е съобразен със скоростта и уменията на спортуващия, този спорт развива и все по-голям потенциал за прекарване на свободното време, (ре)еволюира като форма на воден туризъм и средство, подходящо за йога и риболов.

Като имаме предвид преоткриването на този спорт и неговото разрастване, може един ден вместо да се питаме „Какво представлява стендъп падъл бордингът?“, да си задаваме един на друг въпроса „До каква степен владееш стендъп падъл бординга?“.