12.06.2014

На континента или в империята?

Стартиращ бизнес Лондон
Стартиращ бизнес Лондон или Берлин? Нека да сравним Лондон с динамичната сцена за стартиращи предприятия в Берлин

Обединеното Кралство, особено Лондон, се превърна в атрактивно място за стартиране на бизнес. В цялото Обединено кралство броят на стартиращите компании рязко нараства, като се увеличава от 440 000 през 2011 г. до над 525 000 през 2013 г. Още по-интересен е фактът, че микро- и малките предприятия днес представляват 95 % от всички регистрирани компании и предоставят работни места за над 7 млн. души в Обединеното Кралство. Макар и увеличаването на новите бизнес предприятия да се отчита и на регионално ниво, дори и в региони с умерен икономически растеж, отчетен през последните десет години, като Шотландия, Йоркшир и Мидландс, сърцето на стартиращите бизнес дейности в Обединеното Кралство естествено е Лондон, който е домакин на близо 130 000 стартиращи компании.

Разбираемо е, че епицентърът на предприемачеството в страната я прави привлекателна за нови бизнес начинания, но е важно да се разбере какво всъщност прави средата за осъществяване на стартиращ бизнес по-различна от най-близките градове конкуренти в Европа. Нека да сравним Лондон с динамичната сцена за стартиращи предприятия в Берлин за момент.

Въпреки че фразата „всичко е въпрос на местоположение“ може да звучи като клише, особено в свят на мобилност и глобализация, тя все още е валидна за вселената на стартиращия бизнес. Като един от „най-новите“ градове във фаза на разцвет на стартиращи предприятия в сферата на технологиите, Берлин притежава местна атмосфера с преимущества, която предоставя с 40 % по-ниски разходи за живеене (и за развиване на бизнес дейност) спрямо Лондон. Обратно, по-добре развитият и по-скъпо струващ усет за бизнес не винаги е нещо негативно. В интерес на истината, някои го възприемат позитивно и смятат, че изключителността на Лондон е начин да се привлекат по-развити и ориентирани към печалбата бизнес дейности.

Както знае всеки бизнесмен, нищо не се получава без капитал. Докато и двата града привличат достатъчен дял от инвестиционен капитал, има видими разлики във финансирането на стартиращ бизнес. Берлин тепърва започва да набира голям дял инвестиции на местния капиталов пазар. Ето защо голяма част от финансирането на стартиращия бизнес в Берлин идва от правителството. Развитите местни капиталови пазари на Лондон от друга страна са основните двигатели в сферата на стартиращия бизнес и създават среда за възвръщаеми инвестиции в стартиращи предприятия.

Българският фонд за стартиращи компании „Eleven“ с финансовото съдействие на инициативата на ЕС „JEREMIE“ вече е подкрепил 121 предприемачи от България и региона в сфери като иновативни продукти напр. „смарт стелки за обувки”, информационни технологии и софтуер, инфраструктура и спортно-развлекателни дейности. В сферата на технологични рискови начинания активна роля изиграват малки частни рискови фондове като „Voivoda Ventures“ и „Teres“. Тази сфера е и най-благодатна откъм възвръщаемост на инвестициите и възможности за всестранно развитие според прогнозите за стартиращите компании в България за следващите 5 години. В подкрепа на това през май тази година фондът за рисково финансиране „LAUNCHub“ откри процедура за предоставяне на средства в сферата на ИТ. До момента фондът е инвестирал общо над 1,5 милиона евро в 19 компании от България и региона, сред които iMediaShare, Coherent Labs, Imagga, StorPool, Cinematic, Ucha.se и др.

В случая с Лондон и Берлин последната явна разлика между двете сцени за развиване на стартираща бизнес дейност се крие в самата среда или компаниите, които я оформят. Със своя глобален обхват, капитал и история Лондон успя да привлече големи играчи на пазара като Google, Qualcomm, Amazon, Intel, Cisco, и Facebook, всички с присъствие в техническото градче на Източен Лондон. Докато това определено прави положително впечатление, що се отнася до практичност и полезност на пазара, при това положение там стартиращите предприятия трябва да се състезават с тези силни играчи. Докато идеята да изтъргуваш мястото си на канапето на малка стартираща компания за бюро в Google е много вълнуваща от гледна точка на служителя, много собственици на бизнес се боят от високите нива на текучество и непрекъснатата загуба на таланти, която се случва в близост до конкуренция с утвърдено име.
Очевидно всяка отделна среда на стартиращ бизнес си има своя определена идентичност. Но за тези, които търсят съдействието на мощни компании, доказано глобален град и истинско финансиране на местния пазар, няма по-добро място от Лондон.

EVS Translations е международна фирма за преводи, сертифицирана по стандартите DIN ISO 9001 и DIN EN 15038 и с екип от опитни преводачи за ИТ сектора и онлайн комуникациите. Нашият силен и опитен екип от 70 преводачи, предлагащи услугите си в 7 офиса за 30 езикови комбинации и възможност за работа във всички часови зони е готов да изпълни Вашите проекти за превод, многоезиков превод и локализация на уеб сайт и маркетингови кампании на Вашите продукти. EVS Translations наред с опита си в интегриране на многоезиково съдържание за уеб сайтове предлага услуги за изграждане на съдържание на уеб сайт на различни езици, провеждане на AdWords кампании, SEO, многоезични профили в социални медии, превод на софтуер.

Ако имате нужда от IT, web и софтуерни преводи, или необходимост от преводи на сайтове, всякаква техническа документация, спецификации, SEO оптимизация, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви в IT секторa, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.