21.01.2015

Страната на рекламата / Adland – Дума на деня

Няма да е пресилено да се каже, че рекламата е буквално навсякъде около нас. Без значение дали тя наистина влияе на онова, което купуваме, или на момента, в който го купуваме, ние си взаимодействаме с елементи на рекламата през целия ден, независимо дали това става докато сме у дома, по време на ежедневното ни придвижване до работа, когато влизаме в интернет, или по време на спортно събитие. Запитали ли сте се откъде идва цялата тази реклама? Ироничният отговор на този въпрос е днешната Дума на деня – adland (страна на рекламата). Стогодишната американска разговорна дума adland олицетворява влиятелната рекламна индустрия, точно както терминът Fleet Street все още е синоним на британската преса.

И макар че Страната на рекламата не е реално съществуваща страна, индустрията, която тя представлява в Обединеното кралство, е реална и във възход. През 2013 г. в национален мащаб традиционните разходи за реклама бяха оценени на повече от 11 млрд. британски лири, но когато прибавим и дигиталната реклама, сумата значително надхвърля 17 млрд. Прогнозата за 2014 г. и 2015 г. е за увеличение от 5-6%. Това увеличение може и да не изглежда внушително, но Страната на рекламата ни следва по петите в ерата на мобилните комуникации и информация: разходите за реклама по интернет надхвърлят 15% (по данни за 2012 г.), като разходите за реклама само за мобилни устройства е нараснала с 95%, а за 2014 г. се прогнозира допълнителният ръст да е около 74%.

 Въпреки че носи огромни приходи, Страната на рекламата винаги е била считана за нещо съмнително. Всъщност първата позната употреба на думата adland е в рекламна публикация на американското търговско списание Printer’s Ink, в което през 1915 г. пише следното: „Страната на рекламата е любопитно място“. Като се надсмива над характерната черта на тази индустрия да убеждава клиентите си, списание Changing Times (по-късно преименувано на Kiplinger’s) пише през 1959 г.: „Приключения в Страната на рекламата или какви цигари трябва да пушите“.

За добро или зло, докато има продукти или идеи за продаване, рекламата ще бъде около нас и Страната на рекламата ще продължи да бъде привлекателно място. Ако не сте съгласни, вероятно това се дължи на факта, че не сте гледали последните рекламни клипове по телевизията или рекламните публикации във Facebook.