09.04.2018

Стрийминг / Streaming

Стрийминг / Streaming – Дума на деня – EVS Translations
Стрийминг / Streaming – Дума на деня – EVS Translations

Повечето от нас знаят колко е трудно да следят любимите си сериали по Netflix или Amazon, когато пътуват в чужбина. Примерно става така, че тъкмо сте открили сериал, който изцяло е приковал вниманието ви и сте навлезли в третия сезон на вашето маратонско гледане и заради ангажименти в работата или заради ваканция ви се налага да гледате сериала от друга страна, само за да откриете, че заради различните лицензии и геоблокирането, не сте в състояние да следите сюжетната линия и изоставате от развитието на екранното действие, а тъй като Netflix е достатъчно съобразителна, никаква VPN мрежа не  може  да ви  помогне да продължите стрийминга на съдържанието, за което на практика сте си платили.

Всъщност вие не сте единствени, а затрудненията вероятно ще се увеличат, тъкмо когато влиза в сила наредба на законотворците на ЕС, с която се разрешава използването на онлайн абонаментите в чужбина. Макар че целта на проектозакона на ЕС е да се гарантира, че купувачите на почти всякакви стоки или услуги от друга държава от съюза се третират като местни клиенти (премахването на неоправданото геоблокиране), той предвижда изключение за материали с авторски права, включително платформите за видео стрийминг, което означава,  че той остава в сивата зона.

Самият термин стрийминг навлиза в английския език около 1300 г. от високонемски със значение „течащ в пълноводен и непрекъснат поток“, а в края на 70-те години на 20 век влиза в компютърния жаргон и е използван за пръв път в медиите на 10 август 1981 г. в статия в списание Computerworld, в която се представя нов стрийминг софтуер, позволяващ непрекъснато прехвърляне на данни от диск на лента, наречен Spectra Stream Rdos. През  следващото десетилетие препятствията пред аудио и видео стрийминга се състоят в това, че централният процесор няма достатъчно мощност и пропускателна способност и потребителите предпочитат да си изтеглят медийно съдържание.

Историята на видео стрийминга започва в началото на 90-те години на миналия век, когато се увеличава скоростта и пропускливостта на интернет мрежата и се появява мултикастингът. През 1993 г. гаражната банда Severe Tire Damage първа излъчва на живо по интернет, а две години по-късно ESPN SportsZone излъчва по радиото бейзболен мач на живо.

Следва бързо развитие на стрийминг технологиите с появата на RealNetworks, Windows Media technologies, Macromedia, а по-късно Adobe Flash и HTML5 видео.

През 2007 г. са разработени адаптивни стрийминг технологии на базата на HTTP, които позволяват стрийминг на видео без проблеми с връзката или буфериране, през 2012 г. следва появата на Dynamic Adaptive Streaming през HTTP,  известен още като MPEG-DASH и бързо нарастване както на стрийминга на живо, така и на броя на доставчиците на стрийминг по заявка.

Днес, когато Netflix има около 120 милиона стрийминг абонати в целия свят и над 20% от домакинствата в ЕС разполагат със стрийминг устройства, медийният стрийминг се превръща в най-големият източник на продажби на музика в световен мащаб и изпреварва както телевизията на живо, така и изтеглянията на клипове, а и има вероятност тази тенденция да се запази, потребителите в рамките на ЕС трябва да са наясно, че стриймингът не е сам по себе си законосъобразен, тъй като безплатният стрийминг на материали, защитени с авторски права, без  разрешение на носителите на правата, всъщност е нелегален и да – след миналогодишното решение на Европейския съд пиратският стрийминг с нищо не се различава от нелегалното изтегляне.