28.05.2018

Дарител, сътрудник / Contributor

Дарител, сътрудник / Contributor – Дума на деня – EVS Translations
Дарител, сътрудник / Contributor – Дума на деня – EVS Translations

Независимо от това дали сте съгласни с английския поет и англикански проповедник Джон Дън, който писа, че „Никой човек не е остров, затворен в себе си, всеки е парченце от сушата, парченце от океана“, или предпочитате да се идентифицирате с Ринго Стар от Бийтълс, който писа, че се оправя в живота „с малко помощ от моите приятели“, истината е, че малцина от нас – ако изобщо има такива – могат да постигнат големи неща сами. Накратко, големите задачи обикновено изискват вложеното време, парите и действията на много хора, за да се постигне желаният резултат. Независимо дали искате да се посветите на спасяването на тропическите гори, да допринесете за създаването на стойностни литературни творби или дори да подпомогнете собственото си финансово благополучие, ако решите да вземете активна роля, ставате онова, което означава днешната дума − contributor.

Нашата дума идва директно от англо-френската contributour и произлиза от простонародната латинска дума contribuere − сложна дума, първоначално съставена от cum tribuere, със значение на „ да плащате заедно или да разпределяте със“.

Първото споменаване на нашата дума в английския език е през 1530 г., в парламентарен акт, озаглавен Pardon to Clergy Act по време на английската Реформация, в който пише следното: „Те…не трябва да бъдат вносители (contributors), нито да бъдат утежнявани с плащането на споменатата сума“. И макар по онова време думата вече да е навлязла в обща употреба, Самюъл Джонсън в брой от 1750 г. на списание The Rambler е първият, който употребява думата в смисъл на сътрудник, който пише статии: „Така че, нека следващият доброжелателен сътрудник (contributor)… да вземе под внимание предупрежденията на Суифт и да пише тайно в собствената си стаичка“. Ясно е, че идеята да допринасяш по някакъв начин не е нищо ново, като понятието е в основата на социалното живеене и културното развитие и самата дума се използва почти 500 години; но днес, благодарение на мощта на технологиите и лекотата на комуникацията, е по-лесно от всякога да допринесем с нещо за каузите, на които сме се посветили. От 2017 г. чрез така наречения краудфъндинг бяха събрани над 34 млрд. долара за различни каузи по света, чрез заемане „пиър-ту-пиър“ − 25 млрд. долара, те добавиха 65 млрд. долара към световната икономика, достигнаха до над 190 американски платформи и създадоха повече от 270 000 работни места.

Като оставим настрана тези по-етични и обърнати към подобряването на живота проекти, може би започваме да осъзнаваме и концепцията, която задвижва такива области като криптовалутите и политическите кампании – например когато Бърни Сандърс (кандидат за президент на САЩ през 2016 г.) успя да събере до март в годината на изборите значителната сума от 4 милиона дарения, средно по 27 долара всяко.