02.01.2015

Супермаркет / Superstore – Дума на деня

Преди 100 години думата superstore се появява за първи път в английския език в реклама, публикувана във вестник Таймс. Буквалният превод на български е супермагазин, но всъщност става въпрос за първия магазин на голяма площ, който предхожда днешните супермаркети, хипермаркети или направо вериги магазини, наричани в България за по-кратко само с името на веригата. Но да се върнем към рекламата в Таймс – в нея се твърди, че „Баркърс“ е „страхотен супермаркет според най-новите одобрени хигиенни изисквания“. По-нататък в рекламата се обещава, че „лондонският супермаркет ще предоставя на клиентите стоки посредством специална кола няколко пъти на ден” в рамките на Лондон. За онези, които живеят извън столицата, рекламата също предлага решение: „поръчките в провинцията се извършват от отделна група служители и стоките се предоставят направо по домовете посредством бързи коли.”

Основното послание за удобство е било повторено няколко пъти в различни реклами, всяка от които с дължина от една трета от страницата. Интересното е, че рекламата още при създаването на Баркърс изброява основните черти на супермаркетите и днес: обширна площ за търговия на дребно, върху която има в наличност голямо разнообразие от стоки, а магазинът е леснодостъпен. Първоначално това разнообразие от продукти се е отнасяло най-вече за хранителните стоки и основните стоки за дома. Днес в супермаркетите може да се открие всичко – от сметана за кафето до екипировка за къмпинг.

В началото идеята е била да се съчетаят голяма търговска площ с голямо количество стоки в един единствен магазин и да се постигне пазаруване на всички продукти под един покрив, като това намали цената и времето за пазаруване. Както подсказва рекламата, първоначално нивото на обслужване е било високо и е имало концентрация на едно географско място.

Уолмарт е най-добрият пример на хипермаркет в съвременен вариант. Също като историческия му събрат Баркърс, фокусът на Уолмарт винаги е бил върху обширността на сградата и достъпността й – разгъната площ над 4 570 квадратни метра и паркинги, които служат като паркове за каравани през нощта характеризират типичния дизайн на веригата. Тази промяна към по-големи магазини води до това, че пазаруването се измества от вътрешността на градовете към места, до които се отива с кола. И понеже повечето семейства напускат центъра на градовете, покрайнините се превръщат в предпочитани места за големите вериги магазини.

Тъй като магазините от тухли и хоросан срещат все по-сериозна конкуренция от търговията онлайн, много хипермаркети имат собствени сайтове, от които може да се поръча стока, получавана още същия ден. Тази идея не е нова. Преди 100 години Баркърс обещава, че онези, които се нуждаят от храна, могат „да се обадят за онова, което им е нужно директно на продавачите и ще бъдат сигурни, че поръчката им ще бъде изпълнена навреме,” т.е. същия ден, ако живеят  в радиус от 50 км от магазина.