25.02.2019

Тахометър / Tachometer

Тахометър / Tachometer – Дума на деня – EVS Translations
Тахометър / Tachometer – Дума на деня – EVS Translations

Следващият път, когато влезете в колата си, отделете малко време и погледнете арматурното табло. Независимо от допълнителните функции, които може да откриете, определено ще намерите най-основните неща: скоростомер, индикатор за горивото, цифров датчик за температура на двигателя, уред за измерване на оборотите. Функциите на първите два уреда са очевидни – особено ако някога сте привършвали бензина или сте били глобявани за превишена скорост. И докато предпазването на двигателя от прегряване определено има смисъл, измерването на оборотите си остава загадка. Бъдете сигурни, че това измерване е важно, а и днешната дума е свързана с него.

Правилното име на устройството на нашето табло, което измерва оборотите в минута, е тахометър. Думата е съчетание на латинизираната форма на гръцката takho-, която пък произхожда от takhos и означава „скорост или честота“ и -meter, която идва от гръцката metron и означава „уред или инструмент за измерване“ и е буквално и образно казано устройство, което измерва скоростта.

В английския език думата е използвана за пръв път в Transactions of the Society, Instituted at London, for the Encouragement of Arts, Manufactures, and Commerce (Сделки на Обществото за насърчаване на изкуствата, производството и търговията, учредено в Лондон) (което по късно се превръща в списание RSA Journal), където Брайън Дънкин – човекът, който изковава термина – пише през 1810 г.: „Уред, който изобретих за указване на скоростта на машините и който може подходящо да бъде наречен тахометър. “

Струва си да се отбележи, че макар уедът да измерва скоростта, когато става дума за двигателите в автомобилите или самолетите, важно е функцията му да не се обърква с тази на скоростомера. Докато скоростомерът измерва скоростта на движение на превозното средство, тахометърът измерва скоростта на оборотите в минута на коляновия вал на двигателя, което всъщност (малко по-нататък по веригата) е това, което задвижва автомобила.

Първата употреба на термина във връзка със самолет може да се открие в брой 3 от 1918 г. на периодичното издание на Военноморския съвет на САЩ, където пише: „Създадени са много нови самолетни устройства. Те включват .. тахометри, които показват оборотите на двигателя”. Лесно е да се предположи, че терминът винаги е бил свързан с двигатели. Както се случва с много думи обаче, не след дълго думата започва да се използва в обобщен смисъл просто като мярка за скорост, както можем да видим в издание от 1864 г. на „Американски речник на английски език“ от Ноа Уебстър, където е публикувана следната дефиниция: „уред за измерване на скоростта на течаща вода в реки, канали и т.н.

Все пак най-често използваме този термин във връзка с движещи се машини, или най-общо казано в транспорта. Освен това, във време, когато се занимаваме с неща като безжичен интернет, Bluetooth свързаност, отопляеми седалки с масажна функция и дори държатели за чаши, ние сякаш забравяме факта, че без правилно функциониращ тахометър за измерване на функцията на двигателя, може да се окажем парализирани в купето на автомобила, вперили ужасено поглед в примигващата лампичка на индикатора “Check Engine” на арматурното табло.