17.05.2016

Тамагочи / Tamagotchi

Тамагочи
Тамагочи / Tamagotchi – Дума на деня – EVS Translations

Обикновено когато хората мислят за Япония, те си представят гейша или зелен чай, дори нинджи и самураи, независимо от факта, че те отдавна са в миналото. Но най-доброто нещо, свързано с Япония не са древните обичаи, дори не и новостите на съвремието – това е комбинацията от двете. Япония е изумителна, защото е точно толкова футуристична, колкото и традиционна, а това е много интригуващо.

От време на време се сблъскваме с причудливи примери, които потвърждават тази констатация. Какво може да бъде по причудливо от любовната връзка на Япония с виртуалния свят?

Помните ли тамагочи? Това е детска играчка в Япония, която в един момент беше забранена от училищата. Тази играчка е джобен дигитален домашен любимец, който се появи на пазара през 90-те години малко пластмасово яйце с екран, което е дом на вашия домашен любимец (оттам идва и буквалния превод на името като egg watch (яйце-часовник)). В типичен японски стил този дигитален домашен любимец изисква абсолютна всеотдайност към неговия режим – дори играта с играчки е сериозна работа. Ако нуждите на играчката не са задоволявани последователно (с натискане на бутони, за да бъде играчката нахранена, да й бъде давано лекарство и т. н.), тя умира, толкова е просто. Днес никой не би искал да види дете с мъртво животно на ръце – това не прави детето много щастливо – и хиляди деца в училищна възраст седяха в класните стаи и хранеха домашните си любимци, грижеха се за тях, водеха ги на виртуална разходка. Учителите и родителите обаче накрая нададоха вой – никое от децата не внимава в час, а и защо тези деца развиват емоционална привързаност към нещо, което съществува единствено във виртуалния свят?! Бандай, създателят на тамагочи, накрая отстъпи и създаде… режим на пауза. Животът в училище можеше отново да се върне към обичайния си ход и децата можеха да започнат да изучават как се създават и поддържат отношения между хора.

Тогава лудостта се пренесе в чужбина. Думата tamagotchi се появява за пръв път в печатна форма в английския език през 1997 г., когато е употребена в Канада във вестник Toronto Star: „Тамагочи (tamagocchi) започна живота си като мило изображение, наподобяващо птица, върху яйцевиден ключодържател“. През същата година думата tamagotchi се появява отново, този път в британския вестник Mirror с историята как „притежателката на виртуален домашен любимец Кели Бойд е успяла да опази нейното тамагочи живо за рекордните 69 дни“.

Започват да се създават други функции и тамагочи става дори по-пристрастяващо – можете да се сдружите виртуално с друг „играч“ и вашите домашни любимци могат да се влюбят. Могат да създават деца (за щастие графиките за този сценарий никога не са били разработени). И, о, да – японците наистина бяха влюбени в техните тамагочи.

А японците обичат виртуалния свят…

В Акихабара, Токио, можете да потънете в света на аниме (анимационни филми), манга (комикси) и всичко виртуално. Това е квартал, подходящ най-вече за изключително шантави мъже и момчета, за да могат да се размотават и да забравят реалния свят, поне за известно време. Това е мястото, където хората могат да си купят играта на софтуерната компания Нинтендо „Love Plus“ – можете да си имате виртуална приятелка и тя ще бъде до вас винаги когато имате нужда от нея, а не като съпругата ви, която ви опява и има известни очаквания по отношение на вас. През 2013 г. документален филм на BBC разказва историята на двама японци на средна възраст, които твърдят, че са влюбени и имат сериозна връзка с техните виртуални приятелки от играта Love Plus. Естествено, това е вид гъделичкаща история – можете да се смеете с глас на абсурда на думите им. Независимо от това, както документалният филм съвсем правилно изтъква, сценарият, създаден от тези мъже, е всъщност симптоматичен за по-сериозни проблеми в Япония – дълги работни часове за мъжете, мрачна икономическа перспектива пред младото поколение и е най-вероятно признак на култура, която не поставя особено ударение върху споделянето на съкровени мисли и чувства с другите.

Може би тези мъже са имали тамагочи, когато са били момчета.

По отношение на тамагочи обаче съществува възможност просто да се рестартира играта, ако домашният любимец умре (въпреки че никой не може да оспори японската всеотдайност). Но в случая с виртуалните приятелки на тези мъже, простото натискане на „рестарт“ няма да облекчи сложната им съдба.