03.02.2015

Татами / Tatami – Дума на деня

Татами е традиционната японска настилка, която може да бъде открита в много японски домове, ресторанти и риокан (вижте публикация в блога: риокан). Дъска от пресовани стърготини или плочка от полистиролна пяна се покрива с мек слой от плетена слама, за да оформят рогозката татами, а размерът на рогозките е в зависимост от региона – в Токио стандартните рогозки татами са 0,88 м на 1,76 м. Ето защо, когато търсите да закупите или наемете къща в Япония, стаите винаги се описват с броя на рогозките татами, с които може да застелете пода.

Думата tatami (татами) се появява за пръв път в английския език в дневника на Ричард Кокс, шеф на Британската източноиндийска компания до закриването й през 1622 г. В дневниците си, публикувани през 1883 г. със заглавието Diary of Richard Cocks, Cape Merchant in the English Factor In Japan, 1615 -1622 (Дневници на Ричард Кокс, главен търговец в английското предприятие в Япония, 1615–1622 г.), той описва японското общество и култура и дейността на британските търговци. На 23 януари 1616 г. Кокс записва в дневника си списък с разходи, който включва „20 татами за дома Матингас“.

Постелките татами са се срещали често в японските домове от края на 17 век насам, но днес популярността на дървените ламинирани подови настилки в западен стил е нараснала и много често японските къщи и апартаменти имат само една или две стаи, покрити с рогозки татами. Традиционната татами стая е известна като уашитцу или „японска стая“ и обикновено е много семпла по отношение на декора.

Има нещо наистина успокояващо в аромата на татами – аромат, който, ако го усетите някъде другаде освен в Япония, ще събуди у вас прилив от спомени за страната. Той е като току-що окосена трева в летен ден. Независимо от това, че сламата е основният материал на татами, той се усеща като относително мек, а естественият му жълт нюанс придава топлина на всяка стая – много азиатски вид уют. Наистина си заслужава да отседнете в традиционен риокан в Япония, за да усетите какво представлява стая татами, но не забравяйте да събуете чехлите си – обувките са категорично забранени във всеки японски дом, но дори и чехлите не са позволени върху обичаните татами.