20.05.2015

Татко Барба / Barbapapa – Дума на деня

За някои може да звучи невероятно, но Татко Барба отпразнува вчера 45 години от създаването си! Това дали няма да накара повечето от читателите на нашата поредица Дума на деня да се почувстват поостарели?

Книжките за семейство Барба, комиксите и телевизионния сериал бяха толкова успешни по целия свят, че дори Google реши да отбележи годишнината, като създаде специална рисунка, на която всички се радвахме, като отваряхме страницата на Google вчера.

Но колко от нас все още си спомнят имената и цветовете на всички барбарони?

Добродушният розов Татко Барба, който може да се справи и с най-трудната ситуация, жена му – черната Мама Барба, отлична домакиня, но също и героиня, винаги готова за действие, и техните седем деца.

Три чудесни дъщери – лилавата Барбарела с момичешкото й поведение и слабостта й към грим, бижута и рокли. Оранжевата Барбалета, която постоянно чете книги и е смятана за най-интелигентния член на семейството. Идва ред на зелената Барбалала, която владее изкуството да свири на всички възможни музикални инструменти.

А ето и четирите момчета – синият Барбадей, голям учен и изобретател, жълтият Барбарири, който защитава природата и животните; червеният Барбадан – голям спортист и последен по ред, но не и по важност – рошавият черен Барбалячо, който носи душа на артист.

Имената на всички герои подсказват какви са основните им умения и призвание, но какво можем да кажем за етимологията на името Барба и Татко Барба?

Авторите на барбароните – архитектката Анет Тизон и нейния приятел Талас Тейлър – се разхождали веднъж в Люксембургската градина в Париж преди 45 години, когато дочули как едно дете моли родителите си да му купят някакво лакомство. И тъй като Тейлър не говорел добре френски, за него френската фраза прозвучала като „баа-баа“. По-късно негов приятел му обяснил, че става дума за френската фраза barbe à papa – захарен памук.

Всички знаем какво означава захарен памук – сладък облак в розово, направен от захар, наречен така заради приликата си с топка памук, който се продава по панаирите или в увеселителните паркове. В английския език се нарича cotton candy или candy floss. Във френския език думата е barbe-a-papa (брадата на татко).

Така че захарният памук вдъхновява авторите и дава името си на първия герой от семейство Барба – Татко Барба (Barbapapa).

Основното умение на барбароните е да изрекат Фокус-Бокус-Барбафокус и да променят формата си. Популярните герои направиха и друг фокус – успяха да преминат през Желязната завеса и да се разпространят из цяла Европа, както и по целия свят. Днес сериите са дигитализирани, продават се на DVD, а сувенирите с героите на семейство Барба са все така популярни, както и преди десетилетия.