06.02.2015

Телеком / Telecom – Дума на деня

Съществуват много аспекти от съвременния живот, които сме свикнали да приемаме за даденост, вещи, без които светът на 2015 година просто не може да съществува. Тази Дума на деня е не само един от крайъгълните камъни на модерното информационно общество, но и все по-привлекателна във финансово и икономическо отношение, като се има предвид че британският телекомуникационен гигант British Telecom току-що обяви, че възнамерява да придобие мобилния оператор EE за сумата от 12,5 млрд. британски лири. Телеком е дума, която много често използваме, без дори да разбираме колко наистина голямо е нейното значение.

Въпреки че повечето хора знаят, че телеком е съкращение от думата телекомуникации, много малко осъзнават напълно дейността, която извършват телекомите и защо тази индустрия, оценявана на 30 млрд. британски лири, е от толкова съществено значение. С прости думи, отговорността на телекомите е да улесняват комуникацията. От полагането на телефонни и телеграфни линии в миналото, до разработването на DSL инфраструктура и изграждането на 4G кули днес, гръбнакът на модерните телекомуникации е телекомът. По данни на телекомуникационния регулатор Ofcom 59% от британското население разполага с фиксирана гласова връзка, 36% имат фиксирана връзка за данни, а внушителните 130% разполагат с мобилна връзка, което означава повече от един мобилен телефон на глава от населението. Ние не само разчитаме на телекомите за комуникации и достъп до информация както у дома, така и когато сме в движение, но и отделяме все по-голяма част от времето си за електронни медии: докато времето, в което четем печатни издания, гледаме традиционна телевизия и слушаме радио остава относително непроменено, времето, прекарано в ползване на електронни медии, продължава да нараства, от малко повече от 2 часа на ден през 2011 г. (2:05 ч.) до почти 4 часа дневно през 2014 г. (3:41 ч.).

Интересен факт е, че думата телеком започва да се използва разговорно няколко десетилетия, преди да бъде асоциирана с компанията British Telecom, като асоциативната връзка се получава едва при отделянето на дружеството от Британските пощи през 1984 г. Телеком се употребява за първи път през 1963 г. от списание Telecoms Topics, чието представяне гласи: „Тази нова публикация, Telecoms Topics […], ще съдържа актуална информация относно […] компания G.E.C. Telecommunications.“ Година по-късно в биографията Reminiscences (Възпоминания) на именития американски генерал Дъглас Макартър се казва: „По телеком получавах инструкции за разполагането на военноморските и военновъздушни сили за укрепване на защитата на Южна Корея, за да мога да използвам пълноценно ресурсите им“, което показва, че дори използвана за по-стари средства за комуникация, към този момент думата вече започва да получава едно по-широко тълкуване, обхващащо целия този вид медия. Независимо дали търгуваме акции на онлайн борса, правим превод на статия за Уикипедия или публикуваме селфи в Twitter, нищо от това не би било възможно без някой телеком на заден план, организиращ телекомуникационната услуга. А без телекоми… най-малкото тогава щеше да ви се наложи да чакате да излезе утрешния вестник, за да можете да прочетете тази Дума на деня!