28.10.2015

Телескоп / Telescope – Дума на деня

Миналата седмица компютърните маниаци се развълнуваха от новинарски заглавия за вероятното откритие на извънземна мега структура далеч в космическото пространство – светлината на звездата KIC 8462852 намалява периодично по неясни засега причини. Вълнението започна да се уталожва, когато учените обясниха, че вероятността за наличие на извънземна мега структура е нищожна. Едно от възможните обяснения е, че това може да се дължи на отломки от комети.

Не за пръв път наблюдения с телескоп озадачават учените и повдигат сериозни въпроси. Някои от най-противоречивите наблюдения са направени преди 400 години, когато един италиански учен е използвал телескопа си, за да докаже привидно невъзможни физически истини и създава теории, които разгневяват Римската католическа църква. Наречен „баща на модерната наука“ от Алберт Айнщайн, Галилео Галилей доказва, че независимо от текстовете в Библията, земята не стои неподвижно в центъра на вселената, а обикаля около слънцето. През 1610 г. той наблюдава през телескопа си четири луни, които обикалят около Юпитер и стига до заключението, че не всички небесни тела обикалят земята. През 1616 г. той записва наблюденията си върху морските приливи и отливи и стига до извода, че те се дължат на това, че земята се върти около оста си и около слънцето. В резултат на невероятните му наблюдения и теории за космоса, Галилео умира на 77 години под домашен арест, заради обвинения в ерес. Картина на Бартоломе Естебан Мурильо, нарисувана през 1640 г., представя Галилео в затворническа килия, втренчен в думи, които е написал на стената:„E pur si muove“ (И все пак тя се върти).

Самият Галилей използва термина perspicillum, говорейки за телескопа до 1611 г., когато в писмата му се появява думата telescopio. Един от членовете на римската Академия деи Линчеи твърди, че думата е спомената за пръв път от принц Чези, основател и ръководител на академията, в писмо, написано през 1613 г. Галилей също е бил член на академията. В книгата Mirrour of Nobility (Огледало на благородството) от 1647 г., написана от френския учен Пиер Гасенди и преведена от Уилям Ранд, за пръв път думата telescopium е преведена като telescope: „Галилей, чрез неговия току-що изобретен telescope (телескоп) откри някои велики и чудесни гледки, свързани със звездите“ (стр. 143).

Днес през 21 век учените не се страхуват да изследват привидно невероятното. Учените от института SETI (който търси доказателства за извънземен разум), разположен в Калифорния, използват комплекса от телескопи с 42 чинии Allen Telescope Array, за да разкрият мистерията на звездата KIC 8462852.