12.05.2014

Тенджера под налягане / Pressure cooker – Дума на деня

Тенджера под налягане / Pressure cooker

Изобретението ни връща към френския учен Дени Папен, който работи през втората половина на 17 век. Той получава образование във Франция, но като протестант е принуден да напусне страната заради опасност от религиозно преследване и се отправя към Англия и Германия. В Англия той е приет от известния британски химик Робърт Бойл и изобретява предвестника на тенджерата под налягане, парна машина с цилиндър и лост – ранна версия на парния двигател.
Парната машина на Папен е херметизиран съд, който използва вътрешното налягане на парата за ускоряване на процеса на готвенето. Съдът е бил рекламиран като машина за „стопяване на кокали,…за да се използва в готварството, при морски пътешествия, в сладкарството и при приготвянето на питиета“. Той дори използва съда, за да приготви ястие на краля на Англия Чарлз II. Съдът веднага се превръща в хит. Прочутият автор на дневници Джон Ивлин е присъствал на събитието. Той описва с изумление ястието, приготвено с тенджерата: „най-твърдите кости от говеждо и овнешко стават крехки като сирене“.

Трябва да мине доста време преди тенджерата да се превърне в обичаен кухненски уред. В началото на 20 в. американската компанията „Northwestern Steel and Iron Works“ произвежда 200-литрови уреди за фабрично консервиране. Те били толкова успешни, че от хотелите и ресторантите започнали да идват поръчки за по-малки уреди. Много скоро се появили 120-литрови съоръжения, след това 30-литрови. Така те постепенно навлезли в ресторантите, а накрая започнали да се използват и при домашни условия. Скоро след това били публикувани и рецепти. Първото споменаване в писмена форма на тенджерата под налягане е в инструкции за консервиране на зеленчуци и ябълки, публикувани на 3 май 1914 г., точно преди сто години. Вестник „The Lincoln Nebraska Daily Star“ препоръчва комбинация от варене първо на водна баня, след това запечатване в плик и доваряване, а накрая варене на пара в тенджерата под налягане. Както при много други готварски нововъведения, съществува и известна несигурност в инструкциите, която проличава в следния коментар: „Опитът ще ви подскаже колко време точно ви е необходимо“. През 1917 г. компанията „Northwestern Steel and Iron Works“ (Северозападни продукти от стомана и желязо) се преименува съвсем подходящо на „National Pressure Cooker Company“ (Национална компания за тенджери под налягане).