18.12.2017

Tiffany / Tiffany’s

Tiffany / Tiffany’s – Дума на деня – EVS Translations
Tiffany / Tiffany’s – Дума на деня – EVS Translations

Ню Йорк е невероятно магичен около Коледа и празничното му очарование привлича много туристи и платежоспособни купувачи, за които ослепителните витрини на прочутото 5-о авеню са като сбъдната мечта. А нито една витрина не блести по-ярко от витрините на Tiffany и всеки нюйоркчанин ще ви упъти до известния магазин, чиято коледна украса тази година е вдъхновена от блясъка на Коледата в Ню Йорк.

Основана през 1837 г. като „магазин за канцеларски материали и изискани стоки“, историята на марката Tiffany започва от малък магазин в Долен Манхатън, за да се развие по-късно до фокуса на компанията върху бижутата и нейния пощенски каталог the Blue Book (Синята книга), който е публикуван за първи път през 1845 г. като един от първите каталози, отпечатани цветно, и който днес включва най-редките и красиви бижута в света.

Марката носи по-скоро името на своя създател Чарлз Луис Тифани, отколкото да е свързана с другите две значения на термина – „празника Богоявление, празнуван на 6-и януари (това значение е използвано за първи път в най-ранното резюме на закона на Англия, написано на френски около 1290 г.) или „прозрачна коприна, муселин“ (записано за първи път от Филемон Холанд в неговия превод от 1601 г. на Naturall Historie (Естествена история) от римския автор Плиний).

Tiffany & Co. прави първата си медийна изява през 1869 г., когато Ню Йорк Таймс съобщава за новата сграда на компанията на стойност 500 000 USD на 15 Union Square West, наричайки я „метална сграда-чудовище“ и „дворец на бижутата, с орехово черни щандове и абаносови кутии, които пазят часовници, ветрила, монокли и други аксесоари и стоки от дърво, кожа, сребро, емайл, бронз и палисандър“.

През 1902 г. компанията се премества на 5-о авеню и 37-ма улица, а през 1940 г. отваря врати и днешната локация на Tiffany на 5-о авеню № 727, чийто първи етаж е превърнат във филмова площадка през 1961 г. за холивудската класика Breakfast at Tiffany’s (Закуска в Тифани), в който главната героиня Холи Голайтли, изиграна от Одри Хепбърн (първоначално Труман Капоти иска Мерилин Монро да изиграе ролята), заявява, че: „Нищо лошо не може да ти се случи в Тифани“.

От миналия месец почитателите на филма, както и ценителите на изисканата бижутерия вече официално могат да закусят в Tiffany, в Blue Box Café, разположено на 4-ия етаж на легендарния магазин, където се предлагат „авторски нюйоркски ястия, претворени така, че да бъдат уникални като Tiffany“.

Tiffany / Tiffany’s – Дума на деня – EVS Translations
Tiffany / Tiffany’s – Дума на деня – EVS Translations

Прочутото стъкло на Tiffany, от друга страна, започва историята си от Луис Комфорт Тифани, синът на създателя на Tiffany, който през 1902 г. основава отдела за артистична бижутерия в магазина на 5-о авеню. Луис е известен като водача на американското Ар нуво движение и най-вече със своите лампи и витражи от цветно стъкло, които осветяват места като Йейлския университет („Образование“, 1890 г.), Музеят за изкуство на Индианаполис („Ангелът на Възкресението“, 1904 г.) и много други.

Първата лампа с марка Tiffany е произведена през 1895 г. от Клара Дрискол, ръководител на женския отдел за обработка на стъкло на Tiffany Studios, познат като „Момичетата на Tiffany“, и става световно известна след Световното колумбово изложение в Чикаго през 1893 г., за да се превърне в символ на движението Ар нуво и нарицателно за лампите от цветно стъкло.

За някои днешната дума на деня рисува едно перфектно коледно изживяване – шопинг тур в Ню Йорк, последван от авторска кухня под игривите шарки на някоя от лампите на Tiffany и искрите на бижутата Tiffany.