10.05.2017

Тръбопровод / Pipeline

Тръбопровод / Pipeline
Тръбопровод / Pipeline – Дума на деня – EVS Translations

Независимо дали става дума за Keystone XL, Южен поток или Северен поток 2, днешната дума изглежда провокира страстни дебати. Позната най-вече като средството за пренасяне на природен газ и нефт, днес са налични повече от 2,3 милиона километра от тази дума в Северна Америка и още над 570 хил. в Европа.

И без значение дали се отнася за природен газ за отопление/готвене или за нефт за гориво, а дори и за вода, много от удобствата на днешната цивилизация щяха да са достъпни само за малцината, които са близо до източника, ако не съществуваха тръбопроводите.

Разглеждайки я сама по себе си, pipeline е сложна дума, която всъщност означава просто непрекъсната линия от съединени тръби. Изградена чрез съединяването на думата pipe, която произлиза от простонародната дума в латинския pipa, обозначаваща „цилиндричен/тръбен музикален инструмент“ (представете си формата на обикновена свирка или някой от дървените духови инструменти), и от латинската linea със значение на „въже, връзка, посока, линия, линеал“, употребата ѝ се е разпростряла от транспортирането на петролни продукти до други аспекти на ежедневието.

В броя от 7 септември 1945 г. на The Times например започват преговори за „добива на всички стоки in the pipeline или на склад“, като в случая in the pipeline означава „в процес на производство или на разработване“. А заради физическата прилика с вътрешността на тръба, според един брой от 5 май 1963 г. на Brisbane Sunday Mail Magazine, сърфистите започват да използват термина, за да обозначат „много голяма туба (туба – кухата част от вълната)“.

И все пак, първата употреба на термина pipeline естествено произлиза от най-познатото му приложение за транспортиране – в брой от 15 август 1856 г. на The Times пише, че: „Тръбопроводната мрежа е изградена (The pipeline has been laid), резервоарите са пълни и заемат едно огромно поле, но заради забавянето на свързването на едното с другото, градът страда от липсата на вода“.

Независимо дали за вода, нефт или природен газ и противно на това, в което мнозина вярват – тръбопроводите се използват, защото са безопасни и ефективни. И макар че често имат лоша репутация по отношение на безопасността и въздействието върху околната среда, всъщност са един от най-безопасните и ефективни начини за транспортиране на материали. В сравнение с други транспортни методи, като тирове, товарни влакове или танкери, статистически е 4,5 пъти по-малко вероятно тръбопровод да претърпи инцидент, докато се използва, като в САЩ чрез тръбопроводи се транспортира по-значителната част от нефт и газ (цели 70%). В допълнение, тръбопроводите осигуряват цялостност на продуктовия поток, енергийна ефективност, производителност и данни за безопасност в реално време.