30.10.2014

Трендинг / Trending – Дума на деня

Какво означава трендинг? В българския език такава дума все още не съществува. Съществителното от английски език „тренд” със смисъл на главна тенденция вече си пробива път. Потребителите на интернет пък вече използват българска форма на глагола „трендвам“. В английския език прилагателното trending може да се преведе като популярен, моден. Популярни (trending) думи или стилове, промотирани от популярни знаменитости, заедно с цифри, показващи какъв е хитът в момента, и хаштагове в социалните медии, играят важна роля в живота на някои от нас, като ни тласкат към пълно подчинение на модните тенденции.

Какъв би бил животът ни, ако не знаехме коя поп група е „тренди“ за слушане или коя звезда в поп музиката да следваме в социалната мрежа Туитър или какъв е последният крясък в модата, пътуванията или ресторантите?

Трябва да мине доста време, преди думата trending в английски език да получи смисъла на основна тенденция. И това се дължи на неразбиране на оригиналния смисъл на глагола to trend (клоня към) и възприемането му със значение на become a trend (превръщам се в тенденция).

Историята на думата със смисъл на нещо много популярно стартира в Англия в края на 16 век. Тогава тя е означавала буквално посоката, в която се движи реката. Волга е описана като река, която извира в северната част на Волжка България и „се насочва на юг”. Този цитат е от пътеписа на Ричард Хаклут. Книгата е била голям хит за времето си, защото когато е отпечатана през 1598 г. всички текстове, посветени на пътешествия и написани на английски език, са били разграбвани от всеки грамотен човек. Очевидно е, че „Най-важните плавания, пътешествия и открития на английската нация“ („The Principal Navigations, Voyages, Traffic and Discoveries of the English Nation“), е била наистина много популярна.

Посоката на движението на река е в основата на първата употреба на думата в преносно значение в смисъл на движение в главната посока. Това се случва през далечната 1863 г. Трябва да мине цяло столетие, преди думата trending да успее да се преобрази и да се превърне в дума, с която се описват нови идеи в попкултура. През 60-те години на 20 век става популярно прилагателното тренди (trendy). То бързо се налага, когато през 1965 г.ВВС създава филм за Дебюси, а на екрана се изписва заглавието „Консултантът на ар нуво“ (Art Nouveau Consultant). Таблоидът „Сън“ се оплаква, както впрочем го прави често по страниците си, че „заглавието се опитва да бъде тренди – какво лошо има да се каже просто артистичен съветник?”

Какво лошо има в това да не следваш тренда и да проследяваш колко „трендинг“ ще бъде нашата Дума на деня например? Google trends може да ни помогне да се ориентираме в най-популярните теми. Това ще ни помогне самите ние да станем по-трендинг т.е. по-наясно с модните теми и тенденции и по-малко индивидуалисти. При това положение искате ли да бъдете трендинг?