06.08.2018

Цундере / Tsundere

Цундере / Tsundere – Дума на деня – EVS Translations
Цундере / Tsundere – Дума на деня – EVS Translations

Това е Харисън Форд в „Междузвездни войни“ или Джон Уейн в който и да било от филмите му. Ако се огледаме около нас, това би било онзи хладен колега или съученик, когото всички сме срещали или определен учител или треньор, с чиито „дръпнат“ характер сме се сблъсквали в юношеството ни. По същество ние всички сме контактували с хора, които могат да се дефинират с днешната дума „цундере“ (tsundere), дори преди да е имало дума, която да ги дефинира.

Независимо от това дали смятате този вид хора за сковани или за „трудна любов“, странно е, че един тип личност, която се среща толкова често във всекидневието както в съвременността, така и в творбите от древността – дори Старият завет може да се счита за някакъв вид пример – не разполага с дума, която да я определя. Още по-изненадващ е фактът, че думата, с която се описва този тип личност, идва от японското аниме бишожо − видео игри, които представляват романтични симулации, основани на взаимодействия с красиви момичета.

Обикновено за цундере са смятани онези хора, които първоначално изглеждат дистанцирани, студени и сдържани до такава степен, че изглеждат донякъде враждебни; но тази първоначална сдържаност е измамна маска, изпод която с времето се разкрива една нежна, състрадателна и грижовна страна на личността. Самата дума е портманто, получено от съчетанието на японския термин за „отблъсквам с отвращение “ツンツン (цун, цун)“ и термина за „влюбен до уши“ “デレデレ (дере, дере)“. Ако продължим да разчленяваме израза, има два различни вида цундере в зависимост от това кой аспект на личността преобладава: типът A е обикновено по-сдържан като цяло, но показва привързаността си като измъчва, дразни или игриво удря обекта на любовта си; докато тип Б е по-приятелски настроен и дружелюбен по начало, но е по-дистанциран към обекта на любовни чувства.

Макар че има много думи, родени от анимето, произходът на термина е по-скоро неясен. Поне знаем кога е бил популяризиран. Както вече споменахме, той произлиза от видео игрите бишожо, но в по-конкретен смисъл първоначалната популярност на думата „цундере“ идва от един визуален роман за възрастни от 2001 г. със заглавие Kimi ga Nozomu Eien (君が望む永遠), което буквално означава „Вечността, за която копнееш“.

Като много други думи, произхождащи от аниме, нашият термин става популярен благодарение на интернет и по-специално (без да е изненада за никого) на англоезичния имиджборд 4chan’s, където първоначално е употребяван за идентифициране на чертите както на конкретни потребители, така и на самия имиджборд като цяло. И все пак, като имаме предвид, че това е типична личностна черта, не е изненадващо, че щом най-накрая се е появила дума, която я описва, терминът бързо ще се разпространи.

Така че сега, когато има термин за всички цундере във вашия живот, можете лесно да ги идентифицирате и да им покажете колко много ги цените, дори ако те никога не ви върнат комплимента, поне не публично.