05.03.2018

Ултравиолетово / Ultraviolet

Ултравиолетово / Ultraviolet – Дума на деня – EVS Translations
Ултравиолетово / Ultraviolet – Дума на деня – EVS Translations

Всяка година от 2000 г. насам експертите по цветовете от Pantone Color Institute предвиждат глобалните годишни цветови тенденции във всички области на дизайна. Изборът на цвят за годината е резултат от внимателна преценка и анализ на новите влияния в областта на модата, начина на живот, туристическите дестинации, технологиите и културата.

А за 2018 г. Pantone избра ултравиолетовото като символ на оригиналността, далновидното мислене, неизвестния космос и човешкото съзнание, което прекрачва границите на обикновения и познатия свят. Творческото вдъхновение, въображението и самосъзнанието, артистичната изява и духовното осъзнаване – това са част от идеите, които стоят зад концепцията на ултравиолетовото през 2018 г.

Самият цвят представлява пурпурно-синьо – загадъчен и необичаен нюанс, който вдъхновява експериментирането и задълбочава размишленията и връзката.

Виолетовият цвят се свързва обикновено с коронната чакра в йогата, която свързва човека с вселената. Също така пурпурният цвят е известен като хубав нюанс, който се използва в медитацията, като той предполага душевно спокойствие и духовно удовлетворение.

Цветоусещането от понятието възниква от малкото диво цвете с пурпурни венчелистчета, теменужката, а самата дума е въведена в английския език от старофренската дума violete около 1300 г. Произходът на думата води началото си от латинското наименование на цветето и цвета – viola.

Колкото до ултравиолетовото, то означава „извън границите на виолетовото от видимия спектър“ и произлиза от латинската представка ultra, „извън“, като виолетовото е цветът с най-високи честоти на видимата светлина, а ултравиолетовото има по-висока честота от виолетовата светлина или с други думи – ултравиолетовото представлява невидима дължина на вълната извън видимия спектър.

Ултравиолетовите лъчи са открити през 1801 г., а през 1840 г. понятието ултравиолетово е записано за първи път като дума за употреба в английския език в труда на Джон Фредерик Уилям Хершел – астроном, химик, изобретател и експериментален фотограф За химическото действие на лъчите от слънчевия спектър върху приготвянето на сребърни и други метални и неметални субстанции и някои фотографски процеси, за да се опише химическата енергия на ултравиолетовите лъчи, изследвани от него.

Идиомът ултравиолетова катастрофа се появява за първи път в печатна форма през 1911 г., ултравиолетова фотография е използвана за първи път като доказателство в съда през 30-те години на 20 век, през 1991 г. U2 пускат своята песен Ultraviolet (Light My Way), а сега Pantone обявяват ултравиолетовото, за да може да освети пътя към това, което тепърва предстои: „Сложно и абстрактно, ултравиолетовото загатва за мистериите на космоса, интригата на това, което предстои, и откритията отвъд мястото, на което се намираме сега.“