29.03.2012

Управление на корпоративна терминология

Една дума, няколко значения – как терминологията може да пести пари и да носи успех

Експертен опит или компетентност? Естествен или натурален? Асистент или секретар? Терминологията е важна част от корпоративната комуникация и корпоративната идентичност.

Всяка корпорация обикновено използва своя терминология, представляваща важен носител на информация и допринасяща за диференцирането и брандинга.

Управлението на съгласувана и всеобхватна терминология гарантира успешна и ефективна комуникация както в рамките на корпорацията, така и между корпорацията и нейните клиенти по света.

Какво е управление на корпоративна терминология?

Управление на корпоративна терминология е процесът на систематизирано събиране и консолидиране на най-употребяваните от корпорацията термини в база данни от терминологични корпуси, както и съхраняването им и ефективното им управление.

Управлението на корпоративна терминология е ключов елемент в ефективното управление на глобално съдържание и комуникирането с глобални клиенти и води до множество вътрешни и външни ползи.

Ползи от управлението на корпоративна терминология

  • По-добра вътрешна и външна комуникация, по-малко недоразумения, по-малко оплаквания
  • По-качествено обслужване на клиентите
  • По-добро адаптиране на продуктите и услугите към световните пазари
  • Доставка на глобално съдържание до пускането на пазара
  • Правна съгласуваност и съответствие със стандартите
  • Консистентност на бранда
  • Подобрено качество на съдържанието
  • Понижение на разходите за услуги по превод и локализация
  • Повишаване на ефективността и намаляване на грешките
  • Повишаване стойността на марката

Управлението на корпоративна терминология допринася съществено за добрата репутация и имиджа на корпорацията.

Отсъствието му може до доведе до множество различни вътрешни и външни недоразумения. Последствията могат да бъдат скъпоструващи.

Ето защо от голямо значение за компаниите е да следват методи и да използват инструменти за управление на корпоративна терминология.

Освен всичко останало, ефективното управление на корпоративна терминология е ключът към високото качество и съгласуваните преводи на корпоративната документация. Терминологията може съществено да съкрати сроковете за публикуване на софтуерни и други публикации. В дългосрочен план то ще намали разходите, свързани с авторство и превод, ще подобри качеството на превода и поради това е от голямо значение за международния успех.