05.08.2014

Да знаеш кога да кажеш Хоп

управление на риска в сферата на ИТ
Някои от въпросите, които един съвременен бизнес в процес на развитие би трябвало да разгледа, когато обмисля управление на риска в сферата на ИТ

В отминалите времена, що се отнася до бизнес, една фирма щеше да реши какъв бизнес план да следва, щеше да работи по него и щеше да преодолява всякакви трудности, които възникват вследствие на процеса по реда на появата им. Въпреки че е изглеждало разумно по онова време, не е било много икономически практично. Справянето с проблеми, свързани с планиране, производство и разпространение, по реда на възникването им, води до забавяния и надхвърляне на заложените разходи. Първоначално тази необходимост от стратегия, която да си служи по-добре с очаквания и прогнози, и от задълбочено планиране довежда до развитието на същинско управление на риска.

Светът на бизнеса през 2014 г. стана свидетел на израстването на управлението на риска от едва прохождащ феномен до един от ключовите елементи на всяко бизнес начинание. То може да бъде изразено чрез многократно задаване на въпроса “какво може да се обърка“. Чрез полагане на усилия за това рискът да се намали, смекчи или прехвърли, както и да се предостави защита срещу него, бизнес инициативите станаха по-гъвкави, по-добре управлявани и като цяло по-доходоносни. След като е била подобрена ефикасността в други аспекти на бизнес дейностите, остава една специфична област, където управлението на риска изглежда има трудности да се адаптира: информационни технологии.

Както можете да си представите, този сектор изправя управлението на риска пред множество проблеми, които не са типични за други сфери на бизнес дейност. В действителност ИТ се оказват сфера, където има голяма нужда от управление на качеството, тъй като 16 % от проектите за ИТ имат средно закъснение от графика от 70 % и с 200 % надхвърлят бюджета. Някои от въпросите, които един съвременен бизнес в процес на развитие би трябвало да разгледа, когато обмисля управление на риска в сферата на ИТ, са описани по-долу.

  • Управляването на непрекъснато увеличаващи се количества данни може да се окаже твърде натоварващо за даден бизнес. Макар очевидното решение да е управлението на данни да се възложи на външен изпълнител, как една фирма може да бъде сигурна, че информацията се пази конфиденциална?
  • Наблюдаваме как партньорства, съвместни дружества и сключване на договори за подизпълнение стават все по-популярни в света на бизнеса и как тогава данните – особено чувствителната информация – могат безопасно да бъдат споделяни с всички участващи страни?
  • Като вземем предвид, че не всяка информация е от един и същи вид, дали най-съществената и важна част от нея се използва за повлияване на бизнес решения?

Един от начините, по които фирмите се справят с този проблем, е чрез широко прилагане на софтуер за управление на риска. Това не само позволява на фирмата по-добре да оцени и разпредели по отдели риска за ИТ в рамките на по-обширно оценяване на риска в рамките на цялата фирма, но освен това премахва част от наследения риск поради възлагане на външни изпълнители или съвместни дружества с други фирми, при условие че се използва същият софтуер.

От известно време в България се увеличи броят на фирми, които предлагат решения за управление и оценяване на риска наред с разработване и прилагане на софтуерни приложения за целта. Всички те подчертават колко е важно първо да се изгради стратегия за модифициране или премахване на рисковите фактори и техните нежелани последствия според спецификата на дадена бизнес дейност или структурата на определено предприятие. Стратегията следва да включва мерки за контрол на риска за приемане (acceptance), избягване (avoidance), възприемане (adoption) и трансфер (transferring).
Ключовата брънка в прилагането на тази стратегия е двустранната ясна комуникация – както между фирмата-възложител и доставчика на софтуерно решение, така и между партньорите в рамките на една и съща бизнес дейност. По стария модел или дори по „типичния модел“ за управление на риска пак може да се получи партньорство между американска компания (с управление на данните в Индия) и немска фирма, но без добро разбиране и качествен превод на данни и ефективно оценяване на риска вероятността за намалени приходи или дори провал би била значително по-голяма. Точно сега, с разрастването на глобалната бизнес общност и появата на нови начини за сътрудничество, от изключителна важност за една компания е да осигури разбиране и правилно използване на данните през призмата на управлението на риска. Следователно, за да сте напълно подготвени, препоръчваме всеки вид бизнес да се възползва от съдействието на акредитирана фирма за преводи от и на множество различни езици, каквато е EVS Translations.
Научете повече за нашите многоезични преводи и заповядайте да обсъдим заедно Вашия проект.