22.01.2013

Да окажем въздействие

Прегледът на законодателството може да вдъхне нов живот на закони за 21-и век, за оценка на въздействие върху околната среда
Прегледът на законодателството може да вдъхне нов живот на закони за 21-и век, за оценка на въздействие върху околната среда

Прегледът на законодателството може да вдъхне нов живот на закони за 21-и век, като ги направи по-подходящи и принципно по-справедливи. Такъв преглед към момента провокира дебат в областта на оценка на въздействие върху околната среда.

Измерването на екологичните, социални и икономически последици от даден проект представлява важна част от процеса на планиране. Международната асоциация по оценка на въздействието (IAIA), която се занимава с това, има активни членове в над 120 страни. В Европа, преобладаващата Директива за ОВОС е в сила от 1985 г. насам и именно този устав се дискутира в момента. Когато процесът приключи, всички се надяват, че законодателите и юристите ще бъдат по-добре подготвени от всякога за оценка на всички аспекти на въздействието на проектите. Директивата се преразглежда на равнище ЕС и с 27 държави—членки, които ще участват в решенията, законодателите ще трябва да съобразят заключенията си с всички тях, за да се постигне съгласуваност. Върху оценките на въздействието върху околната среда и свързаните с проектите дейности се очаква да бъде оказано „голямо“ въздействие, а докато тече процесът по тълкуване, различията между мненията на всяка държава–членка на ЕС може да се окажат непреодолими. Оценката на малките проекти с незначително въздействие на една държава може да предизвика натрупването на купища ненужна бумащина и бюрокрация, докато в съседна държава даден проект би могъл да продължи неограничено с огромни и трайни последици.

Един от аспектите на британското правосъдие, който привлече положително внимание върху себе си в тази област, е опазването на гласа на „малкия човек“. Ето един пример. Когато демонстрант за опазване на околната среда възразил срещу ново строителство в близост до Хемптън Корт, съдът изслушал неговия случай и наложил лимит на разходите си. Съдията не желаел мнението на този човек да остане нечуто поради липса на ресурси. Значимостта на това да се играе честно и да бъдеш забелязан, особено при отношението към активистите за опазване на околната среда, е очевидна.

Значимостта на по-обхватния поглед върху голямата икономическа ситуация е също толкова ясна. Докато екологичните съображения не бива да бъдат пренебрегвани, планирането на решения често се одобрява на базата на позитивния им ефект върху местния пазар на труда. Законодателите ще трябва да се обосноват добре, когато посочват причините, поради които биха обърнали гръб на мащабни възможности за създаване на заетост за който и да било икономически регион. Възможно ли е да се балансира еко-приемствеността със създаването на икономически изгодни нови работни места? Надяваме се, че да.

Справедливо е да кажем, че етичните и правни последствия от нехайството към околната среда никога не са били по-осезаеми. EVS Translations следва глобалния пулс в тази сфера, като управлява множество проекти за правни преводи, подкрепящи партньорите ни в често деликатната им правна и лингвистична дейност. Какъвто и да е крайният вариант на преработения закон, талантът и усърдието в юридическата професия ще бъдат постоянно търсени през 2013 г. и ние очакваме с нетърпение да изиграем своята роля в световен мащаб, като помагаме на клиентите ни да предадат своето послание с точно това въздействие на лингвистично ниво, което търсят.

Ако имате нужда от юридически преводи или необходимост от преводи за корпоративно право, административно право, публично право, конкурентно право, патентно право, осигурително право, трудово право, документи необходими за съдебни спорове и съдебни дела, искове, договори, лицензи, патенти, арбитражни решения, превод на пълномощно, нотариални заверки, документи за недвижими имоти и данъчно облагане, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно юридически превод, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.