19.08.2015

Колело, Велосипед / Bicycle – Дума на деня

Човек може да помисли, че не може да се каже нищо ново за етимологията на английската дума bicycle (велосипед, колело), тъй като всичко изглежда съвсем ясно – bi означава две, а cycle кръг, цикъл и ето така се е оформила думата за превозно средство с две колела.

Независимо от пределно ясната етимология обаче, мнозина изпадат в заблуждението да изписват думата по погрешния начин bycicle, освен това знаем твърде малко за историята на превозното средство и неговия предшественик – велосипеда без педали.

Немският изобретател барон Карл фон Драйс се смята за баща на балансирания велосипед, за който получава патент през 1818 г. и го нарича Lauftmaschine (от немски „бягаща машина“).

Сред многобройните изобретения на барона е пишеща машина с 25 клавиша, месомелачка и стенографска машина. Но Драйс става известен тъкмо с велосипеда, въпреки че изобретението му е доста далеч от съвременната версия, защото не е имало педали и колоездачът го е задвижвал, като се е оттласквал от земята с крак, както при ходене и бягане. Новото изобретение, известно като dandy (денди) или hobby horse (кон за развлечение) е било първото транспортно средство, което използва принципа на движение на две колела.

Терминът velocipede (велосипед) е създаден няколко месеца по-късно от френския изобретател Нисефор Ниепс, който усъвършенства „бягащата машина“, като добавя подвижно седло.

Превозното средство бързо печели популярност в Обединеното кралство и САЩ, както подсказва първото писмено свидетелство. То се появява няколко месеца след създаването на термина велосипед в дневника на Уилям Сюъл, който е сред първите в Нова Англия, подкарал новото превозно средство: „Тогава тръгнах към цирка, като се качих на велосипед, една нова машина“.

Първото механично задвижвано превозно средство с две колела е създадено през 1840 г. Механичен кривошип и педал са добавени през 60-те години на 19 век, а първият модел на велосипед, задвижван с верига, се появява около 1885 г.

Думата bicycle е използвана за пръв път през 1847 г. в една френска публикация, където е описано двуколесно превозно средство, по всяка вероятност файтон.

Терминът се появява за пръв път в писмена форма в английския език отново, за да опише използването на велосипеда във Франция, когато през 1868 г. The Daily News съобщава колко велосипеда с две и три колела е можело да се видят през лятото на Шанз-Елизе и в Булонския лес.

Широко разпространената реклама, производство и употреба на велосипеди водят до интензивно изграждане на гладки пътища в края на 19 век и до индустрия за 6,1 млрд. през 2014 г. само в САЩ, като най-популярни са шосейните и планинските велосипеди, а електрическите ги догонват по популярност.