06.02.2020

Видео на 360 градуса / 360-Degree Video

Видео на 360 градуса / 360-Degree Video – Дума на деня - EVS Translations
Видео на 360 градуса / 360-Degree Video – Дума на деня – EVS Translations

Мнозина от нас, които са се опитвали да се насладят на 10-минутно откъсване от студа и снежния ден, като се втренчат във видео с тропически плаж, осеян с палми и нежно плискащи се вълни, могат да свидетелстват, че преживяването не е същото като да си на самото място. Наистина човек гледа видеото и чува звуците, но понеже всичко това се наблюдава върху четириъгълен екран и е неизбежно обградено от реалността, много е трудно човек да се залъже и да си представи, че наистина е на плажа; но нещата (за щастие) са в процес на промяна и тази 10-минутна почивка от реалността се дължи на днешната дума – 360-градусово видео съдържание.

За да получим някаква идея какво всъщност означава този термин, нека да го раздробим на съответните компоненти. Благодарение на Халдейската династия във Вавилон, 360-градуса означава кръг, но в смисъла, който е бил използван за пръв път от New York Times през 1928 г.: „Трансмисията на лъчи… ще помогне да решим проблемите с излъчването, което създава 360-градусовата трансмисия.” Използването на думата в смисъл на кръг просто означава, че можем да видим пълно въртене в кръг на онова, което става около нас. Думата video е използвана за пръв път от вестник Rocky Mount Evening Telegram през 1952 г., където пише: „По същество записът на видео касета прилича на обикновено домашно видео, на която синът свири на пиано” и идва от латинската дума videre, която означава „виждам“. Прилагателното video се отнася до записване, възпроизвеждане или използване на движещи се изображения. И накрая да разгледаме думата content, която произлиза от латинската continere, означава „придържам заедно“, използвана е първоначално от монаха Уилям Банд през 1526 г. в изпълнената му със съзерцателност творба Pilgrimage of Perfection (Поклонничество на съвършенството) и може да се тълкува в случая като цялостно творчество.

Като обединим всичко това, ще видим „цялостно творчество“, създадено, за да предостави на крайния потребител едно потапящо, цялостно виртуално изживяване. Заснемането на подобен тип съдържание изисква използването или на специализирано устройство с няколко камери или камера, която може да се движи във всички посоки, за да заснеме почти всички ъгли, като заснетите кадри от различните камери (или обективи) се „пришиват“ заедно, с калибриране на цвета и контраста, за да се получи едно единствено сферично видео. В зависимост от нуждите и изискванията, видеото може да бъде форматирано, като един и същи кадър се насочи към двете очи (моноскопия) или различните кадри са насочени към всяко око (стереоскопия), за да се симулира дълбочина.

За онези, които не могат да се пренесат в реалността на тропическия плаж, идеята за напълно потапящо виртуално изживяване очевидно има безкрайни приложения – от забавлението и образованието, до пътешествията и обучението; но що се отнася до бизнеса, този вид обгръщащо визуално и аудио изживяване вече оказва влияние. Едно скорошно проучване на Magnifrye установи, че в сравнение с традиционните видеоклипове „при 360-градусово видео средният процент на зрителите е по-висок с 28,81% и двойно повече зрители са гледали видеоклипа до края“; освен това BusinessWire отбелязва, че „усилията си струват, след като потребителите запомнят марката, отчита се 7% увеличение на намерението за покупка на смартфони и 12% повече зрители изразяват мнение, че марката „има уникална история за разказване“ в сравнение с традиционната видео реклама“.

360-градусовото видео съдържание позволява разгръщането на богат потапящ сюжет, увеличава ангажираността на потребителите и води до по-голям брой хора, повлияни от рекламите. А ето и няколко съвета как да създавате глобално съдържание за видео маркетинг.