21.08.2019

Видео маркетинг / Video Marketing

Видео маркетинг / Video Marketing – Дума на деня – EVS Translations
Видео маркетинг / Video Marketing – Дума на деня – EVS Translations

По същия начин, по който заради силното въздействие на визуалния носител „една снимка струва колкото хиляди думи“, едно подвижно изображение може да струва много повече от статичното. Видеото може да бъде много по-ефикасен начин за комуникация с възможността си да съчетава няколко области на информация по един обмислен и увлекателен начин, с който другите директни, статични методи не могат да се сравняват. И все пак, когато става въпрос за използването му като форма на реклама, терминът може да е малко смътен и объркващ, така че нека се опитаме да демистифицираме и обясним видео маркетинга.

За начало, ако разгледаме самия израз, video marketing е съчетание от думите video и marketing. Основният термин, marketing, който идва от съществителното market, произлиза от старофренската дума marchiet и, както е при останалите термини, свързани с търговията, като merchant (търговец), произлиза от латинската mercatus, със значение „търговия, покупка, продажба или пазар“. Като конкретизира за кой вид маркетинг става дума, нашето прилагателно video идва директно от латинския глагол video, който означава просто „виждам“.

Въпреки че не е фиксирана точна дата на която терминът „видео маркетинг“ започва да се използва, концепцията е всичко друго, но не и нова – в края на краищата песента/ музикалното видео Video Killed the Radio Star, навършва 40 години този септември. Що се отнася до самите думи, те са пример на рециклиране на понятията.

Първоначалният смисъл на термина market е „продажба на пазар“. Той се появява през 1455 г. и е документиран за пръв път от шотландският адвокат и историк Джеймс Дейвид Марвик в неговата компилация от 1871 г. Charters of the City of Edinburgh: „Само други стоки, които трябва да бъдат пуснати на пазара в рамките на селището.” Като се има предвид съвременното ни разбиране на термина, който означава промоция / продажба / реклама на даден продукт, първата употреба в този смисъл може да бъде проследена до брой от март 1884 г. на списание Harper’s Magazine, където е отбелязано следното: „Този маркетинг на доставките отбеляза началото на неговия просперитет“.

Ако се вгледаме в думата video, първата й употреба ни връща назад към 1935 г., когато първоначално е имало голяма загриженост относно ролята/функцията на визуалния елемент във връзка със звука, както може да се види в брой от 18 януари 1935 г. на списание The Wireless World: „Бях забелязал, че американците започват да ограничават употребата на понятието „звуков“ в смисъл на „звукова честота“ и да го използват за тази специална цел; и че се заиграват с идеята за „видео“ като негово допълнение.” Втората употреба, свързана с по-обобщения смисъл на създаване и разпространение на видео съдържание, идва от вестник Rocky Mount Evening Telegram, който пише на 6 ноември 1952 г.: „По същество записът на видео касета би приличал на обикновена домашно записана касета на юноша, който свири на пиано.”

На практика видео маркетингът е маркетинг чрез видеоклипове или, ако предпочитате, употреба на подвижни визуални изразни средства за ефективна комуникация с потребителите. Въпреки че историята на видео маркетинга може да се проследи назад до телевизионна реклама от 1941 г. за часовници Bulova по време на бейзболна игра на „Ню Йорк Янкис“, едва напоследък терминът наистина навлиза в апогея си. Когато разглеждаме минали случаи на видео маркетинг (известни още като телевизионни реклами), те се основават на мащабна и скъпа рекламна кампания или се стремят да достигнат до определена демографска група, като се опитват да я привлекат да гледа определена програма; колкото до съвременния видео маркетинг, той включва използване на Големите масиви от данни за създаване на кратки, съдържателни, ангажиращи видеоклипове с цел насочване, информиране и ангажиране на аудиторията. Освен това с появата на смартфоните и като се има предвид, че 90% от потребителите гледат видеоклипове на телефона си, а гледането на видеоклипове на мобилни устройства е нараснало повече от 233% от края на 2013 г., възможността за ангажиране на целевата аудитория продължава да расте.

Освен че е просто по-привлекателен, модерен и стимулиращ, този специфичен тип маркетинг дава резултати. Проучванията показват, че:

  • 64% от клиентите са по-склонни да купят продукт онлайн, след като са гледали видеоклип за него.
  • 59% от лицата, вземащи решения, биха предпочели да гледат видео, отколкото да прочетат статия или публикация в блог.
  • 90% от клиентите съобщават, че видеоклиповете на продуктите им помагат да вземат решения за покупка.
  • Вграждането на видеоклипове в целевите страници може да увеличи броя на посетителите с 80%.

С други думи, ако в момента не сте добре запознати с видео маркетинга, можете да очаквате да се запознаете с него много скоро. А ето и няколко съвета как да създавате глобално съдържание за видео маркетинг.