16.04.2018

Виртуална реалност / Virtual Reality

Виртуална реалност / Virtual Reality – Дума на деня – EVS Translations
Виртуална реалност / Virtual Reality – Дума на деня – EVS Translations

В сферата на технологиите, освен че се опитваме да направим по-качествените продукти по-малки, по-ефективни и възможно най-рентабилни, една от процъфтяващите, но не толкова нови области е днешната дума − Virtual Reality (виртуална реалност).

И макар че мнозина от нас за пръв път научиха за виртуалната реалност в края на 80-те години на 20 век благодарение на кибернетичната ръкавица Power Glove  на конзолата за видеоигри на Nintendo Entertainment, ограниченията по онова време попречиха на технологията да развие истинския си потенциал. Въпреки това през изминалите почти 30 години, виртуалната реалност най-накрая изглежда готова да заеме мястото, което ѝ се полага. И все пак, макар идеите и технологията да не са нищо ново, много хора все още не разбират за какво става дума и какъв е потенциалът, който се крие във виртуалната реалност.

Словосъчетанието virtual reality идва от средновековната латинска дума virtualis, със значение (в този случай) „оказвам влияние въз основа на физически качества или способности“ и от френската дума réalité, със значение на „способност да си действителен, автентичен“. И макар отделните думи да са навлезли в английския език от векове, сложната дума е записана за пръв път през 1958 г. в превода на сборника с есета на Антонен Арто Le Théâtre et son double (Театърът и неговият двойник), в който френският драматург, актьор и режисьор описва илюзорния свят на театъра.

Значението на „компютърно генерирана симулация на триизмерна среда, която може да представя обективната физическа действителност или въображаеми светове“, е в употреба от около 40 години. Първата известна употреба се появява през 1979 г. в една обява за програмиране на Отдела за обработка на данни на IBM, в която пише следното: „База за разработване на още по-мощна операционна система, наречена „Виртуална реалност“, която да позволи на потребителя да се пренася в напълно нереална вселена“.

Подобно на идеите на Леонардо да Винчи за Въздушен винт, които са сред първите идеи за онова, което впоследствие ще се превърне в хеликоптер, идеята за виртуалната реалност е изненадващо стара. Например в началото на 30-те години на 20 век Лорънс Манинг описва хора, които искат да бъдат свързани с машина, която симулира сетивата с електрически импулси; нещо повече − две години по-късно писателят фантаст Стенли Уайнбаум описва в разказа си Pygmalion’s Spectacles (Очилата на Пигмалион) един професор, изобретил чифт очила, които позволяват на потребителя да навлезе в напълно измислени преживявания. Да ви звучи познато?

След толкова дълго съществуване на идеята, изглежда пазарът вече е готов да приеме такава технология. Стартирайки с нищожен приход от 62 милиона щатски долара през 2014 г., пазарният приход на американската виртуална реалност се очаква да нарасне до над 9 млрд. щатски долара до 2025 година. Ако се вгледаме в достъпа до пазара и употребата, активните потребители в световен мащаб вече са се увеличили от 200 000 през 2014 г. до 171 млн. през 2018 г .; да добавим и резултатите от едно проучване в САЩ от 2017 г., според което 33% от хората съобщават, че са се опитвали да използват технологията, макар че 68% проявяват интерес към нея.