11.06.2018

Уайфу / Waifu

Уайфу / Waifu – Дума на деня – EVS Translations
Уайфу / Waifu – Дума на деня – EVS Translations

Някои читатели просто ще кимат утвърдително с хитра усмивка, други ще направят отегчена физиономия, а по нечии лица вероятно ще се появи изненада. Макар вероятно доста хора да не са запознати с днешния термин, те вероятно познават концепцията. В крайна сметка, дори преди появата на измислени комиксови персонажи като Лара Крофт, Джесика Рабит и дори Бети Буп, идеята за привлекателен и съблазнителен измислен женски образ съществува още откакто съществуват мъже, способни да рисуват идеализирани образи на жени. И все пак днешният термин отвежда тази концепция малко по-нататък.

Произходът на термина waifu е някак смътен. Макар никой да не е съвсем сигурен къде се е появил, известно е как се е появил. Колкото и да е странно, думата е продукт на английската дума wife (съпруга), която е въведена в японския език (ワイフ, на катакана) и след това отново е пренесена в английския със специалното значение на „измислен женски образ от визуалните медии (особено аниме, манга или видео игри), към който някой се чувства привлечен“.

Нашият термин става известен за пръв път на англоговорещата аудитория благодарение на сцена в аниме сериала за гимназиални приключения Azumanga Daioh – излъчен в Япония през 2002 и издаден на DVD в САШ през 2005 г. – когато един герой, запитан коя е жената на снимката казва, това е mai waifu (моята съпруга). След това въвеждане в английския език, терминът бързо се разпространява сред феновете на аниме и манга на англоезичния имиджборд и интернет форум 4chan, преди да се разпространи в интернет.

Въпреки че самата дума се превежда като „съпруга“, винаги е съществувало разграничение с истинска физическа съпруга; но с течение на времето, когато все повече хора се опитват да се справят със самотната природа на социалния живот, който е все по-фокусиран върху интернет, изглежда границите леко се размиват. Казано простичко, уайфу не се смята за същото като реалната съпруга, това е по-скоро идеализирано привличане към качествата на нещо измислено, като разликата проличава и заради различната дума за действителна съпруга ( 妻, канджи за tsuma (реална съпруга) и споменатата преди това ワイフ, катаната за уайфу). И все пак, за онези, които са ентусиасти (отаку дума за друг ден) или изпитват moe (още една дума на деня) към даден герой по каквато и да е причина, напредването на технологиите сега позволява по-реалистичен опит с уайфу: за да промотира играта Niizuma Lovely x Cation миналото лято, японското студио за игри Хибики позволи на група мъже да се оженят във виртуална реалност за техните уайфу от играта; церемонията беше проведена в истински параклис и изпълнена от истински свещеник.