15.04.2019

Клин, платформа / Wedge

Клин, платформа / Wedge – Дума на деня – EVS Translations
Клин, платформа / Wedge – Дума на деня – EVS Translations

„Експериментирах с парчета корк от Сардиния, като притисках, лепях, фиксирах и подрязвах, докато цялото пространство между подметката и тока беше напълно втвърдено и стабилно.” – Салваторе Ферагамо

Дори и да говорите превъзходно английски, възможно е да не знаете, че в английския език думата wedge (клин) се използва в смисъл на обувки с платформа. Защо това е така, ще разберете малко по-късно. Ако се вгледаме в света на обувките, платформите са много важни – особено, ако някога сте се препъвали или падали от обувки с високи платформи. Независимо от сезона, стила или модната тенденция, има обувки с платформи, които са подходящо допълнение към всеки тоалет. За такъв хамелеон в модата може да се изненадате да научите, че нещо толкова просто всъщност не е толкова стара идея, въпреки че думата и идеята, която стои зад тях идва от много по-стар принцип, който е бил използван дори при построяването на египетските пирамиди. Нека да направим разходка из историята на клина (wedge).

Думата wedge идва от староанглийската wecg и заедно със старонорвежката veggr и старогерманската weggi произлиза от протогерманската wagjaz, която, макар да е с неизвестен произход, се смята, че е свързана с латинската vomer (палешник). Тя се появява за пръв път около 725 г. в речника Corpus Glossary, един от англосаксонските речници, които се опитват да съпоставят латински термини със староанглийски. В него нашата дума е дефинирана като „парче дърво, метал или друг твърд материал, дебел в единия край и стесняващ се в другия.

Клиновете, които са подвижни/преносими модели на наклонени равнини, както и една от шестте класически прости машини, всъщност са по-стари от писмените езици. Без да се опитваме да звучим прекалено научно, клин е онова, което позволява на ножа да прореже материал, брадвата да посече дървото, или, като наклонена равнина, клиновете позволяват на тежките предмети да бъдат повдигнати, като се използва по-малко сила. Ако разгледаме строителството на пирамидите, клиновете първоначално са били използвани за рязане и оформяне на камъните, използвани в тяхната конструкция и когато камъните са били готови, те са били премествани на място с помощта на наклонена равнина, което е изисквало по-малко сила.

И макар това да се отнася до клиновете като цяло, то не се отнася непременно до обувките. Онова, което наистина свързва този термин с обувките, е формата. Още през 1821 г. Пърси Биш Шели пише в творбата си „Адонис: елегия за смъртта на Джон Кийтс“: „Пирамида със сюблимен клин, приютила праха на онзи, който планираше това убежище, което да пази паметта за него“. Още тук смисълът на нашия термин се премества от буквалното към едно по-обобщено значение.

Историята на самата обувка е историята на италианския дизайнер на обувки Салваторе Ферагамо. Известен като „обущарят на холивудските звезди” през 20-те години на миналия век заради своя дизайн и качествена изработка, Ферагамо се опитва да произвежда модни и удобни обувки, но не може да задоволи търсенето на пазара и не може да намери подходящи обущари, затова премества производството си на обувки от Холивуд във Флоренция, Италия. Поради икономическите санкции в началото на Втората световна война, недостигът на традиционни материали, използвани в производството на обувки, принуждава Ферагамо да експериментира с алтернативни материали като корк, слама, филц и дърво. Издръжливият и лек корк е победител, но, освен основната конструкция, този нов стил на обувката – използващ „клиновидно повдигане” в задната част на крака, осигурява по-голяма стабилност и удобство на краката от тесния ток.

Рекламирани през 1938 г. от херцогиня Висконти ди Модроне, обувките с платформи на Ферагамо стават най-популярния стил на Ферагамо в рамките на няколко седмици. Терминът навлиза в английския речник на следващата година (1939 г.) в „Езикът на модата“ на Мери Брукс Пикен, която дава следното определение на този тип обувки: „Обувки с клиновидна платформа, която прави подметката твърда и равна от петата до пръстите“.

Моделът става известен като класически, само няколко години след въвеждането му и придобива такава известност, че терминът в смисъл на обувки с платформи е добавен в речника на 20-ти век на Chambers (1959) само като една дума – wedge. Така че, много е вероятно сред англоговорящите онези, които разпознават думата като обувки с платформи да са не по-малко от онези, които я възприемат като средството, с което са били изграждани египетските пирамиди.