16.11.2015

Йоги / Yogi – Дума на деня

Всички знаем какво означава терминът „йога“, а и вече сме ви разказвали за произхода и етимологията му в предишна Дума на деня. Това е традиционна медитацията, която ни връща векове назад във времето и се появява за пръв път в английския език в книгата Treatise on Yoga Philosophy (Трактат върху философията на йога), публикувана в Лондон през 1851 г.

Но някои от нас не спират да се удивяват защо рекламната индустрия е толкова очарована от термина „йоги“ и продължава да ни залива с чайове за йоги и килимчета за йоги. А в последните няколко години сме направо бомбардирани от клиновете за йоги, които напуснаха гимнастическите салони и килимчетата и се превърнаха в моден артикул.

Дали йогите всъщност не са чисто маркетингово изобретение? Естествено че не! Йоги са хората, който практикуват йога. Терминът идва от санскрит и се отнася за мъж аскет, практикуващ медитация в много индийски религии. Жените, практикуващи медитация, са били известни като yogini (йогини), а думата е била използвана и за богините, и за просветлените майки.

Във фолклора на йога, Шива не се почита като бог, а като първия йога или Ади йога. Според легендата, група хора са наблюдавали практиките за достигане до просветление на Шива, които са се състояли от период на необуздани танци, последван от момент на абсолютен покой и неподвижност. Седем от наблюдаващите проявили желание да учат от Учителя, но той го отклонил с упрека: Невежи, такива каквито сте сега, няма да се научите и след милион години. Необходимо е огромно количество подготовка…
И така започнала подготовката. След 84 години, в деня на Дакшинаяна,
пълната луна, Шива накрая забелязал своите последователи и след 28 дни, когато следващата пълна луна изгряла, той се превърнал в първия гуру – Ади гуру, гуру Пурнима и започнал да обучава учениците си. След много години, когато предаването на знания приключило, седем от тях се превърнали в саптариши (от санскрит „седем мъдреци“).

Шива обучил седемте ученици в различни аспекти на йога и ги разпратил в седем различни части на света, за да разнесат просветление, благодарение на което човешките същества да могат да еволюират отвъд ограниченията на настоящето.

Един от първите писмени документи, които запознават света извън хиндуизма с йогите, е от 4 век преди Христа – Chronicles of Alexander the Great (Хроники на Александър Велики), където индийските йоги са описани като практикуващи съзерцателност и различни пози – в изправено, седнало или легнало положение, голи и неподвижни.

Голата йога се среща сред мистиците садху (от санскрит „добър, свят човек“), а в книгите на древните гърци голите практикуващи или нага садху са описани и като „гимнософисти“ (голи философи).

Като се основава на такива гръцки източници, Самюъл Пърчис е първият английски автор, който в своята книга Microcosmus or The History of Man (Микрокосмос или историята на човека) от 1619 г. описва практиките на йогите, макар и по не особено ласкателен начин: „Индийските гимнософисти..които налагат насилие на природата в голота и стриктни абсурдни изтънчености, са следвани и днес от брамини, йоги и други“.

Сега, когато вече знаете повече за думата, можете да си налеете чаша чай за йоги и да скокнете върху килимчето за йоги за дневната доза духовен и физически прилив на енергия.