09.01.2015

Забранено паркирането / No parking – Дума на деня

Едно напомняне към всички, които карат кола и търсят място за паркиране – изразът „забранено паркирането“ празнува първата си поява в писмен вид тази година! През 1915 г. във вестник Дейли нюз в щата Охайо са отпечатани следните указания: “Хората трябва да паркират автомобилите си между знака „Забранено паркирането“ и ъгъла на първата пресечка“. Очевидно идеята, знака и забраната са съществували много преди това писмено свидетелство.

По ирония на съдбата идеята за Забранено паркирането, свързана с автомобили, предхожда самото паркиране. Изразът „място за паркиране“(parking space) се използва за пръв път след израза „забранено паркирането“. Употребяван е от Американския корпус за бърза помощ в Елзас през Първата световна война. Близо до гробището, където са погребани загиналите от раните си мъже, е имало „ограничено място за паркиране за линейки”, както пише американецът Андрю Пиат. Той е знаел за какво говори. В крайна сметка е карал линейки във Франция преди да оглави Американската полева служба за бърза помощ, в която са работили над 2000 доброволци. Службата е оперирала не само на територията на Франция, но и в Италия, Гърция, Сърбия и Албания. Още една любопитна подробност – сред доброволците е и 18-годишният Ърнест Хемингуей, който ще използва опита си по-късно в романа „Сбогом на оръжията“.

Нека поставим нещата в историческа перспектива. Английската дума park съществува много отдавна. Когато е употребена за пръв път като глагол, то е в изречение, в което се обяснява, че животните трябва да бъдат вкарвани в заграждения. Глаголът навлиза в законодателството в началото на 14 век. Думата паркинг като място за превозни средства е използвана много по-късно. В този смисъл думата е употребена в САЩ през 1846 г. и се е отнасяла за каруци, файтони и влакове.