26.10.2015

Бадем / Almond – Дума на деня

Кейлът, смятан за зеленчук на деня от хората, които се грижат усърдно за здравето си в последните две десетилетия, въпреки прехвалените си хранителни качества никога не е споменаван в „Битие“. И макар картофите да са навлезли в менюто на човечеството още преди поне 7000 години, никой не се опитва да ги препоръчва като здравословна храна. Ако се вгледаме в разнообразните храни, които приемаме, много малко от тях съчетават многостранността, богатата история и хранителните предимства на продукт, който не е нищо повече от обвитата в костилка ядка на едно плодно дърво. Малко храни притежават такива превъзходни качества като бадемите, независимо от това дали ги консумираме сурови, готвим с тях, замезваме, „пием“ ги под формата на бадемово мляко или ликьор, или дискутираме ролята им в здравословната диета.

Произлизайки директно от старофренската дума almande, и думата, и ядката на плодното дърво (да, всъщност става дума за плодно дърво, което заедно с прасковата е от подрод Amygdalus на род Prunus) имат донякъде мистериозен произход. Като много други думи тя идва до нас от древногръцката дума amygdalos чрез къснолатинската дума amandula, а коренът й остава до голяма степен неизвестен. Що се отнася до самия плод, въпреки че бадеми са открити дори в гробницата на Тутанкамон, никой не знае как и кога е започнало облагородяването на бадема, особено като знаем, че дивите бадеми са горчиви и отровни и могат да бъдат смъртоносни дори в малка доза.

Търсенето на бадеми скочи неимоверно в последните две десетилетия. Разнообразните приложения на бадемите, както и информацията за здравословните им предимства като „суперхрана“ увеличиха цената за отглеждане на 450 гр бадеми от по-малко от долар в края на 90-те години на 20 век до почти 4 долара през 2014 г. И макар производството в момента да е по-ниско от пика от 2 млн. тона през 2011 г. заради сушата в Калифорния, която отговаря за 80 % от световното производство, тази година се очаква производството на бадеми да надхвърли 1 млн. тона.

Като се има предвид, че отглеждането на бадеми е възможно от Исландия до Индия, не е изненада, че думата шества в английския език от доста време насам. Първото известно споменаване на думата за бадем е от около 1325 г.(по времето на царуването на крал Едуард II) в The Statutes of the Realm (сборници със законодателните актове на Британския парламент в 9 тома), където пише: „Десетки килограми шафран, пипер, кимион и бадеми с обща тежина от около 66 кг“. Интересно е, че ядката е спомената почти 75 години преди дървото, а то е споменато за пръв път от Бартоломеус Англикус, (учен от Францисканския орден) в творбата му De proprietatibus rerum (За качествата на нещата) около 1398 г.