08.02.2016

Политически „кокъс“ / Caucus – Дума на деня

Английската дума caucus може да бъде преведена като „политическо събрание“ или „партийна конференция“, но във всички случаи ще има друга конотация на български, твърде далечна от оригиналния си смисъл. Затова си позволяваме да я преведем буквално, въпреки че не е позната в българския език. Според резултатите от „кокъса“ в щата Айова – първата стъпка в президентските избори в САЩ, сенаторът Тед Круз спечели с малка преднина пред конкурента си от Републиканската партия, а Хилъри Клинтън води също с минимална разлика надпреварата в Демократическата партия. Сега голяма част от медийното внимание ще бъде съсредоточено върху анализа на случилото се в Айова, както и върху преместването на президентската надпревара в Ню Хемпшир. Всъщност тъкмо резултатите са от значение и много хора – дори голяма част от американците – не разбират съвсем ясно какво представлява събитието „кокъс“ и кое прави щата Айова толкова различен. Преди да разгледаме самото събитие обаче, какво да кажем за думата?

Думата caucus, която просто означава частно събрание или събрание с ограничен достъп, за пръв път влиза в употреба в средата на 18 век в британските колонии в Северна Америка и се смята, че произлиза или от езика алгонкин (език на местните индиански племена) от думата caucauasu, която означава „съвет“, или от думата cawaassough със значение на „съветник“, или дори от смесването на двете думи. Думата може да се използва в много случаи, когато се говори за събрания или групови дискусии; и все пак най-широко думата се употребява във връзка с политически събития или такива, които са свързани с правителството.

И така – в политически смисъл как се провежда един „кокъс“? Докато много от нас са свикнали с избори, при които човек може да гласува по всяко време на деня чрез тайно гласуване, кокъсите протичат различно. Кокъсът включва среща на определено място в определено време при затворени врати и в него участват единствено членове на определена политическа партия. Например в Айова републиканският кокъс се проведе във физкултурен салон в 19.30 ч. и беше отворен за регистрирани членове на Републиканската партия, които са пристигнали в салона до този час. Колкото до това как се преброяват гласовете при такъв сценарий, това може да се направи или чрез тайно гласуване, или чрез отворено публично гласуване, при което хората се разделят на групи съобразно подкрепения кандидат. Колкото до ползите и недостатъците на този тип гласуване, заради ограниченията, при които се провеждат, в кокъсите обикновено не участват много избиратели. Но заради техния по-отворен публичен характер и заради факта, че участниците в тях са обикновено по-мотивирани, гласуващите са по-информирани за качествата на кандидата и за проблемите.

Първата известна употреба на думата caucus е в един подлистник на вестник Boston Gazette от 5 май 1760 г., където се споменава: „Новият и грандиозен кокъс… Старият и истински кокъс“. За разлика от американската система, в която кокъсът винаги е бил считан по-скоро за необходимост, първата типично британска употреба на думата се появява в брой от 1878 г. на The Times: „Политиката на политиците от столицата на Средна Англия ще стовари върху нас кокъса с всички свои злини. Въвеждането и развитието на системата на кокъса сред нас“.

Като оставим настрана самата дума, защо Айова е първият щат, който гласува?
Айова е малък щат и не заема специално място, за да заслужава такава важна позиция, но е първият щат, който гласува от 1972 г., а и неговата система от кокъси и конвенции от отделните избирателни райони до щатско ниво е много сложна и отнема много време и така дава тон на националните президентски първични избори.