26.08.2015

Деликатесен / Delicatessen – Дума на деня

Днешната дума от поредицата ни Дума на деня не е прилагателното деликатесен, срещано в изрази като деликатесен продукт или деликатесен магазин. Думата е съществително и си пробива път в езика сравнително отскоро. Малцина знаят, че английската дума delicatessen има съвсем различно значение в Европа и САЩ.

В САЩ магазинът delicatessen (деликатесен), известен просто като deli, е комбинация от магазин за хранителни стоки и ресторант за бързо хранене, в който се предлага прясно приготвена храна. В него клиентът може да намери разнообразие от салати, пастети и храна за вкъщи, която се купува на килограм или може да се консумира в самото заведение.

В Европа в магазините „деликатесен“ обикновено се продават специални храни с високо качество. Те често са разположени на луксозните щандове на универсалните магазини (като „Хародс“ например).

Говорещите немски език вероятно биха предположили, че терминът delicatessen е директна заемка от немския език, защото е логично да се приеме, че е комбинация от немските думи delikat (деликатен) и essen (ям, храня се), но това съвсем не е всичко.

Да, естествено, че думата се е прехвърлила в английския език чрез немския, но тя има доста по-дълга история. Произлиза от латинското прилагателно delicatus със значение на възхитителен, луксозен, доставящ удоволствие, през 16 век преминава във френския език със същото значение, като се изписва délicatesse, и едва от тук се прехвърля в немския език, а немците, като добавят -n (стандартно окончание на съществителните за множествено число), допринасят за това думата да звучи съвсем „по немски“.

Независимо от произхода на думата и мястото, откъдето идва, дали става дума за заведение за хранене „дели“, или за луксозен магазин за кулинарни изкушения, ясно е, че говорим за превъзходна по качество храна . На разговорен език думата често се отнася за места, където се предлага пакетирана и прясно приготвена храна от други краища на света, която иначе е трудно да се намери, така че това със сигурност е празник за небцето.

Точно с това значение думата се появява за пръв път в писмена форма в английския език, когато през 1877 г. шотландският журналист и лондонски критик Иниъс Суитланд Далас пише Kettner’s Book Of The Table. Огъст Кетнър е бивш шеф готвач на Наполеон III и ръководи най-модния викториански ресторант в Сохо в Лондон, известен със своята екстравагантност, шампанско и гастрономически деликатеси. Смята се, че Далас пише готварската книга срещу безплатна храна, така че със сигурност е знаел за какво говори, тъй като е имал шанса да вкуси рецептите, които описва.

По ирония на съдбата, когато думата delicatessen се появява за пръв път в медия в САЩ седем години по-късно в The New York Times, изданието съобщава за пожар, избухнал в заведение delicatessen, разположено на Десето авеню, чийто собственик също се казва Огъст.

Освен че се отнася за място, където се предлага изтънчена храна, терминът delicatessen може да означава и съществително, което описва самата храна, или прилагателно – за храна с високо качество и превъзходен вкус. През 1904 г. Алън Дейл в книгата си Wanted: a cook: domestic dialogues (Търси се готвач – домашни диалози) описва как домакинята „Ана ни предложи да ни нагости с, както самата тя се изрази, деликатесна вечеря (delicatessen dinner)“.