07.07.2015

Сън / Dream – Дума на деня

Думата dream има странна етимология, но и самите сънища са странно и необяснимо явление. Оказва се, че англичаните са имали две думи за сън – първата е думата sweven, която се е появила през 9 век, а втората е dream и е навлязла в езика през 11 век. Думата sweven се използва до 19 век, както можем да видим от поемата Weird Lady (Странна дама), включена в стихосбирката Poems (Поеми) от Чарлз Кингсли: „Светата Дева се надвеси от небето, за да събуди граф Харолд от съня (sweven) му.“ За пръв път думата dream се появява изписана по начина, по който се изписва днес, през 1678 г. в творбата на Натаниел Уонли Wonders of the Little World, or a general history of Man (Чудесата на малкия свят или обща история на човека): „Мятах се в леглото в спор със себе си дали съм буден или съм потънал в сън (dream)“. Думи, които много наподобяват думата sweven могат да бъдат открити в санскритския език (и английският, и санскритският принадлежат към групата на индоевропейските езици), но етимологичните корени на думата dream могат да бъдат проследени не по-далеч от скандинавските езици (те също принадлежат към групата на индоевропейските езици). И така, англичаните са имали две думи за сън, но едната излиза от употреба през 19 век.

Въпреки задълбочените изследвания на безброй психоаналитици, еволюционни психолози, психиатри и други специалисти, никой не може да обясни защо сънуваме. Сънищата може да са продукт на потиснати детски спомени или неосъществени копнежи и желания. Някои специалисти смятат, че сънищата дават възможност на някои видове да отиграват насън безопасни срещи с хищниците или че може да са послания от подсъзнанието да си намерим привлекателен партньор и да създадем поколение. А дали сънищата не са продукт на всички изброени предполагаеми причини, взети заедно?

За бебетата, за които сънищата са нещо ново, сънуването може да се окаже странно преживяване. Ако не знаете какво представлява сънят, как ще разберете разликата между сън и реалност? Когато малките деца започват да изживяват първите си страхове на две или три годишна възраст, те не разбират какво се случва, когато след заспиване започват да пропълзяват странни идеи и образи. За нас като родители убеждаването на детето да спи през нощта може да се окаже дълга и уморителна задача, но въпреки това трябва да се опитаме да разбираме страховете на децата.

За нас, възрастните, сънищата се появяват в най-различни разновидности – постоянно повтарящи се сънища, сексуални сънища, ужасни сънища. Можем да сънуваме, че изгубваме някого или как човек, когото сме загубили, се връща при нас. Сън, в който ни падат зъбите, сънища на забавен кадър, сънища, в които преживяваме земетресение, или сънища, в които падаме (например върху паважа и се потрошаваме). Всички тези сънища са много странни. Може би ни казват нещо, а могат да се превърнат и в източник на вдъхновение. Каквато и да е причината за сънищата, очевидно прекарваме в сън около шест години от живота ни, така че можем да си позволим да си полегнем, да затворим очи и да се наслаждаваме на подсъзнанието си за известно време – кратко откъсване от монотонността на живота.