30.07.2013

Рокфор / Roquefort – Дума на деня

Това е едно от най-известните сини сирена в света, въпреки, че плесента, която го откроява, всъщност е зелена. Името Рокфор е взето от името на града, където се произвежда, а специалният му вкус се получава при узряването на сиренето в местни изби.

Тази силна асоциация с конкретна област е причината сиренето Рокфор да е първият продукт, регулиран от appellation d’origine contrôlé, регионално наименование за произход, което вече включва хиляди продукти, изникнали като гъби из целия Европейски съюз. За първи път продуктът е регулиран от френското законодателство през 1411 година, а указанието appellation d’origine controle излиза през 1925 година. Точно както шампанското и конякът трябва да бъдат произведени в регионите, чиито имена носят, всеки, който яде сирене Рокфор трябва да знае точно къде е произведено.

Както много други думи и тази намира път в английския език чрез превода. През 1745 Даниел Хей превежда “Монография за всички видове храна” на Луи Лемри (публикувана през 1702 година), в която пише, че “всички видове сирена не доставят еднакво удоволствие за вкуса, а сиренето Рокфор и Пармезан са за най-изтънчения вкус”.

Сиренето Рокфор е много популярно във Франция, толкова популярно, че французите са най-големите му консуматори. От произвежданите годишно 20,000 тона, само 20% се изнасят зад граница.

На останалата част от света вероятно й липсва не само съвършения вкус на сиренето Рокфор, а и ценните му свойства за здравето. Едно изследване, проведено от биотехнологичната компания в Кембридж Ликотек през декември 2012 година доказа, че този вид сирене притежава противовъзпалителни свойства, които предпазват от сърдечни заболявания и забавят процесите на стареене. Вкусно сирене, което подобрява здравето? Несъмнено това е твърде хубаво, за да е вярно!