16.11.2016

Електорална колегия / Electoral / Electoral College

Електорална колегия
Електорална колегия / Electoral College – Дума на деня – EVS Translations

Една от най-неправилно разбираните концепции за изборите на президент в САЩ включва именно днешната дума. Макар хората да знаят кого подкрепят, защо го подкрепят и какво означава да победиш в един отделен щат, концепцията за electoral college (електорална колегия) все още е доста неясна за много хора. Така че, какво означава „електорален“, защо е „колеж“ (от англ. college може да означава както „колегия“, така и „колеж“ и как всъщност функционира?

В по-широк смисъл думата electoral просто означава „отнасящ се до избирателите“ и се образува чрез добавяне на наставката al, със значение на „отнасящ се до“, към основната дума elector, която означава „някой, който избира“. Колкото до думата college, която изглежда смущава хората − въпреки че сме свикнали да я асоциираме с образователна институция, в този случай тя просто означава конкретна група от хора, които са избрани, за да осъществят задачата да гласуват.

И макар много хора да смятат електоралната колегия за нещо типично за САЩ, всъщност не е така. Първото споменаване на израза се среща в творбите на английския учен и философ Робърт Бойл, който пише около 1691 г.: „Електоралната колегия написа писмо на краля на Швеция, в което обеща да не пристъпва към избор на император“. Ако трябва да разширим разбирането до electoral vote (електорален вот) или изборен процес, употребата на думата/израза ни връща към 1673 г. и превода на Робърт Хониуд на History of the Republic of Venice (История на венецианската република) от Джовани Батиста Нани: „Кралят на Бавария…сключи по същия начин договор с французите, в който те му обещаха запазване на електоралния вот в семейството, като едновременно и кралят, и херцогът се задължиха взаимно да защитават страните, които притежаваха, с известен брой конници и пехотинци“.

И така, след като поговорихме за думата electoral (електорален), как всъщност функционира електоралната колегия? Когато американците гласуват, макар и да изглежда че гласуването е за конкретен кандидат, вотът всъщност е за определена група от делегати. Тази група избиратели, чийто брой е определен от броя на представителите, които всеки отделен щат има в американския конгрес, представлява волята на народа и в някои случаи, конкретните области във всеки щат. Като се събират във всеки отделен щат и в област Колумбия в първия понеделник след втората сряда на декември, делегатите приготвят „сертификация на вота“, при която се преброяват конкретните електорални гласове. Тези събрани сертификати се изпращат на конгреса (и на Националния архив) и се предават по телевизията на съвместно заседание на Конгреса на 6 януари, когато вицепрезидентът, в ролята си на председател на Сената, анонсира резултатите.

Изводът е, че американците не избират директно президента на САЩ, а когато гласуват, те всъщност гласуват за избирателите на кандидата, който подкрепят и всъщност официалното тяло на електоралната колегия в крайна сметка тържествено гласува за президент и вицепрезидент.