03.12.2014

Кебап / Kebab – Дума на деня

Кебап / Kebab

В суматохата около коледните и новогодишните празници и режещия зимен студ, малко ястия могат да се приготвят така бързо, да са така удобни за пренасяне и вкусни като кебапа или дюнера. Без значение какво месо предпочитате, какви подправки слагате и дори какъв е стилът не кебапа – дюнер или шиш кебап например – съществува кебап за всеки вкус. Макар че кебапът може да изглежда елементарна храна, която може да се закупи от всеки ъгъл, дюнерджийниците са голям бизнес – те внасят всяка година 2,2 млрд. паунда в британската икономика и имат звезден статут сами по себе си, благодарение на Британските награди „Кебап“.

Произходът на думата на деня е отдалечен твърде много от тази днешна слава. Истината е, че никой не знае колко назад във времето ни връща появата на думата. Все пак знаем, че кебапът произхожда от Средния Изток – находки от разкопки в Гърция подсказват, че вид кебап е бил приготвян още през 17 век преди Христа. Някои видове кебап като сувлаки са споменавани от Омир, Аристотел и Ксенофонт, а първата известна употреба на днешната дума кебап е в ръкопис на Киса-и Юсуф от 1377 г., в който думата кебап се сравнява с думи от древните езици акадски и сириатски със смисъл на пържа, пърля или пека в по-свободен превод.

В английския език форма на думата кебап се появява за пръв път през 1813 г. във Втори том от Джеймс Форбс, човек, който е работил за Британската Източно-индийска компания, прекарал 17 години от живота си в Индия. Заглавието на произведението му е „Източни мемоари“ („Oriental Memoirs“), а в книгата Форбс описва тузарска вечеря с „пилаф, кебап, къри и други вкусни ястия“. Когато Британската империя започва да внася тези екзотични храни от Индия и Близкия Изток в края на 19-ти и началото на 20 век, кебапът става много популярен. 90 години по-късно в статия в „Дейли Кроникъл“ от 1902 г. авторът описва какво вижда на пазара, „напредвайки покрай…търговци, продавачи на кебап и жени, които предлагат различни стоки.” Представете си колко екзотично се е смятало тогава в Европа да се приготви вид кебап благодарение на готварска рецепта в превод от хинди на английски език например.

Първата дюнерджийница във Великобритания отваря врати в квартал Стоук Нюингтън през 1966 г., но истинското навлизане на кебапа е през 70-те години на 20 век, когато започва да се предлага увит в питка като закуска след пийване в пъба. Без съмнение това е доста дълъг път, извървян от кебапа и като ястие, като дума, чак до днес, когато следващия месец жури от 15 съдии – сред които членове на парламента, банкери и юристи до специалисти от дюнер индустрията – ще изберат за трети път най-добрия британски кебап.