23.12.2014

Коледа в България: Традиции и обичаи

Коледа и Нова година са най-обичаните и празнувани празници в България. Традиционно по това време има цял празничен сезон и всъщност той не приключва до средата на януари, защото Българите празнуват и много популярни именни дни. Но акцентите, разбира се, са Коледа и Нова година. Хората си взимат по-дълги почивки от работа и започват да пазаруват и да се социализират.

Коледа в България определено е семеен празник. Всъщност Бъдни вечер е по-важен празник – всеки остава вкъщи с най-близките членове на семейството за богата вегетарианска вечеря. Обикновено тя се състои от боб, зеле и лозови сърми и червени чушки, пълнени с ориз и подправки, много предястия, компот от сушени плодове и важния домашно приготвен хляб. Това е така наречената „пита“, в която се слага монета преди печене. На вечеря, най-старият член на семейството раздава пита на всеки и този, на който се падне монетата, ще има късмет през годината. Любопитна подробност е, че на Бъдни вечер масата не се разтребва и остатъците се оставят през нощта, за да могат нашите мъртви предци също да вечерят.

Интересно събитие сутринта на Коледа в България са коледарите – група млади мъже, облечени в традиционно облекло. Те ходят от къща на къща и пеят български коледни песни. За награда получават специален геврек, наречен „колаче“. Коледарите изглеждат много интересно, защото носят дрехи, в които приличат на джедаи.

По-късно в коледния ден българите обикновено правят богата месна вечеря с роднини и близки приятели на семейството. Това е безкрайна въртележка от смяна на маси, ястия и бутилки. Споделянето на храната и напитките е важен елемент от българския характер и се счита за начин, по който се показва уважение. Затова не е изненадващо, че всички важни празници, особено Коледа, се празнуват на маса.

На Нова година акцентът в менюто е баница. Всяка порция съдържа малко парче хартия с писмени пожелания за здрава и успешна нова година, често написани в хумористичен стил. Традиционно баницата се яде през първите минути на новата година. Желанията, които хората искат да се сбъднат, всъщност не са свързани със здраве, късмет, любов и успешна кариера. Вместо това те се фокусират върху спечелване на лотарията, нов апартамент или кола и екзотични ваканции. Това отговаря на българската реалност и желанията на хората. Новогодишните празненства се провеждат в барове и ресторанти и резервациите трябва да се направят предварително. През първите минути на новата година, точно след полунощ, се играе традиционен български танц.

Сутринта през първия ден от новата година се провежда традиционен български ритуал, който се възлага на най-малките в семейството и се нарича сурвакане. Състои се от потупване на гърбовете на по-възрастните със специално декорирани за случая дрянови клони – „сурвачка“. Декорацията се състои от цветна прежда, сухи плодове и пуканки. Децата потупват гърбовете на своите родители и прародители и рецитират стихове, пожелавайки здрава и успешна нова година. След това получават като награда пари и лакомства.

Това са някои от акцентите по време на българските коледни празници, но където и да сте на Коледа, нека тя да е щастлива, топла и искряща.