06.03.2014

Банков надзор от страна на ЕЦБ – контрол над европейските банки

контрол над европейските банки
Финално през есента на 2011 г. 27-те държави членки на ЕС се споразумяха единен за еадзорен механизъм (SSM) за контрол над европейските банки

Всеки е запознат с термини като „банков надзор“, „спасителни фондове“, „Lehman Brothers“, „финансова криза“ и „правителствени помощи“. Последната голяма финансова криза, която достигна своя връх през 2008 г., когато нещата за Lehman Brothers (четвъртата най-голяма инвестиционна банка на САЩ по онова време) не вървяха на добре и около 30 000 души бяха освободени от длъжност, е все още прясна в съзнанието ни. Банкрутът на Lehman Brothers отприщи огромна вълна от турбулентност по световните финансови пазари. В Европа цели държави като Гърция и Кипър станаха жертви на банкрут в по-голяма или по-малка степен. Други кандидатстваха за помощ по линия на спасителния пакет за еврото.

Стана крайно време хората да започнат да изискват надзор и регулиране на банките (верни на поговорката „доверието е добро, но контролът е по-добър“), което изигра основна роля в рамките на финансовата криза и рискованите тактики за управление.

Финално през есента на 2011 г. 27-те държави членки на ЕС се споразумяха единен надзорен механизъм (SSM) да контролира банките във всяка една от тях. В крайна сметка само една строга регулирана финансова система, управлявана от правителствени разпоредби и надзор, може да предотврати големи финансови кризи от този ранг. Споразумението изяснява въпроси като:
– Кои банки трябва да бъдат обект на одит и до каква степен?
– Какви видове правни изисквания са необходими в тези държави?
– Кой отговаря за контрола?

Влиянието на банката върху икономиката на дадена държава трябва да се вземе предвид. По линия на единния надзорен механизъм банки с балансов отчет с излишък от 30 млрд. евро или такива, които отговарят за повече от 20% от икономиката на държавата, са обект на контрол, както и банките, които са кандидатствали за помощ по линия на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) или на Европейския механизъм за стабилност (ESM). Такъв вид контрол винаги се прилага за трите най-големи банки в съответните държави членки. Тази година този критерий се прилага за 128 банки в еврозоната. Само в Германия броят им е 24.

„Цялостната оценка“се състои от три елемента: преглед на риска, преглед на балансовия отчет и тест за стрес. Тази оценка, която следва да бъде хармонизирана на международно ниво, по същество цели да осигури съпоставимост.

Освен с 120-те компании, листвани на борсата, EVS Translations сътрудничи на счетоводни фирми и около 50% от банките на територията на Германия, които отговарят на изискването за цялостна оценка. Различни банки в България, Австрия, Швейцария и САЩ също избраха да се възползват от нашите услуги. Заповядайте и Вие!

Ако имате нужда от финансов преводач или необходимост от финансови преводи, превеждане договори, преводи на държавни ценни книжа, облигации, счетоводни баланси, фактури, данъчни декларации, финансови отчети, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria, относно проекти за финансови преводи на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.