03.03.2015

НЛО / UFO – Дума на деня

Макар че терминът НЛО (на английски UFO) означава неидентифициран летящ обект (Unidentified Flying Object), той не е синоним непременно на космически кораб, пилотиран от извънземни. Днес най-често точно това се подразбира, когато се употребява абревиатурата. За някои НЛО е плод на развинтена фантазия, за други такива летящи обекти с извънземен произход наистина съществуват и наблюдават планетата ни от векове. Има, разбира се, и хора, които твърдят, че са прекарали миналата седмица на борда на НЛО, общувайки с малки зелени човечета. Това, в което можем да сме сигурни, е кога терминът навлиза в английския език в писмена форма.

През 1953 г. Доналд Едуард Кихоу (1897-1988), американски морски пилот и писател, описва наблюдаването на НЛО в списание Airline Pilot: “Пресметнахме, че неидентифицираният летящ обект лети на височина между 3,6 км и 6 км над самолетите”. Кихоу вече е писал по темата за НЛО преди това през 1949 г. в изключително нашумяла статия в списание True, озаглавена Flying Saucers Are Real  (Летящите чинии са реалност), но трябва да изминат още няколко години преди терминът UFO да започне да се употребява във всекидневната реч. Всъщност капитанът от Американските военновъздушни сили Едуард Дж. Рупелт е човекът, изковал термина UFO. Рупелт е първият ръководител на Project Blue Book (Проект Синя Книга), проект, ръководен от Военновъздушните сили на САЩ, чрез който се изучават неидентифицирани летящи обекти и в Report on Unidentified Flying Objects (Доклад за Неидентифицираните Летящи Обекти) през 1956 г. той пише: “UFO e официалният термин, който създадох, за да заменя изразалетящи чинии”.

Въпреки, че първоначално Кихоу има съвсем бегъл интерес към темата за НЛО, той е един от съоснователите на Националния комитет по изучаване на явленията в атмосферата и смята, че наблюдаваните в небето НЛО идват от космоса, а американското правителство се опитва да потули тази информация. Кихоу кани Рупелт да работи като съветник към комитета, но той отклонява поканата.

За съжаление отговор на въпроса дали НЛО наистина съществуват и по-точно дали идват от космическото пространство или не, никога не е получен, макар че конспиративни теории по темата никога не са липсвали.

Институтът SETI (Абревиатура на Search for Extraterrestrial Intelligence (Търсене на извънземен разум) е организация с нестопанска цел базирана в Калифорния, която проучва небето с радиотелескопи и друго подходящо оборудване от 1984 г., за да открие доказателства за съществуването на сигнали от извънземни космически кораби. Така че възниква въпросът – ако НЛО кръстосваха небето оттогава, нямаше ли институтът и други организации, които работят по проектите на SETI по света, първи да научат това? Как можем да вярваме на хора, които просто си пътуват по пътя и изведнъж стават свидетели на НЛО, докато учените и тяхната екипировка не могат да ги наблюдават?

Трябва да изчакаме конкретни доказателства за съществуването на НЛО от космическото пространство, но преди да започнем да каним енергично извънземните да ни гостуват, може би трябва да си припомним мъдрите думи на професор Стивън Хокинг: “Ако извънземните ни посетят, резултатът до голяма степен ще наподобява пристигането на Колумб в Америка – резултат, който не е бил никак добър за местното население, индианците“.