23.11.2016

Палитра / Palette

Палитра
Палитра / Palette – Дума на деня – EVS Translations

Какво прави есента толкова привлекателна? Представете си един ден от този толкова почитан сезон, който отново и отново вдъхновява художници и творчески умове, в целия му поетичен блясък. През есента можете да срещнете и четирите сезона в един единствен ден. Можете да се къпете в слънчевите лъчи на утрото, да подгизнете от дъжд в следобедните часове, а вечерта да ви пронизва мразовит вятър. Колкото и мрачен и драматичен да изглежда есенният пейзаж понякога, колкото по-смело есента смесва цветовете на природата върху богатата си палитра, толкова по-добре. Палитрата (palette) е инструмент за създаване на шедьоври, така че, проявете смелост и потърсете вдъхновение от древните египтяни, които още през 4 век пр.Хр. са измайсторили козметичната палитра за смилане и комбиниране на съставки при козметиката за лице и тяло.

Изследвайки етимологията на думата palette, откриваме, че корените на думата са латински, като pala означава „лопатка, плешка“ и че думата е заемка в английския език от френски. В оригиналния си смисъл думата се отнася за палитрата на художника − дървена плоскост за смесване на боите и получаване на желания цвят. Когато се смесват, някои цветове предизвикват естетическо чувство, затова е обичайно да бъдат комбинирани върху палитрата. Например монохроматичната палитра от цветове се използва за създаването на светлосенки и нюанси в картината.

Няма ясни свидетелства кога палитрата се е появила в ръцете на художниците, за да измести чинията, но първото споменаване на палитра е от около 1400 г. в книгата на Бокачо On Famous Women (Известни жени).

Най-ранното описание на палитрата е от края на 60-те години на 15 век в разказите на бургундските херцози, според които това е дървена табла за маслени бои, която трябва да се държи в ръка.

Нашата дума е била официално записана в английския език през 1622 в Compleat Gentleman − ръководство в изкуството за млади господа, обикновено цитирано като основен източник при изучаването на ренесансовото изкуство и ренесансовите художници − където английският поет и писател Хенри Пичъм пише: „Всичките ти бои трябва да са прясно смлени, палитрата трябва да е закрепена за палеца на лявата ти ръка…и така положи боите върху нея.”

Малко след това, през 1658 година, се появява първата дефиниция на думата в речника The new world of English words (Новият свят на английските думи), речник, съставен от Едуард Филипс и съдържащ около 11 000 думи: „Палитра, дума, използвана в живописта. Означава тънко парче дърво, върху което художникът полага боите си.”

С времето смисълът на думата се разширява от цветови спектър до разнообразие от подобни предмети или елементи, сред които може да се направи избор. И така до настоящия смисъл на думата и краля на дигиталната палитра − Фотошоп.