02.09.2015

Паяк / Spider – Дума на деня

Дори изписването на думата паяк върху лист хартия е достатъчно, за да предизвика тръпки на отвращение у хората, които страдат от арахнофобия. Какво толкова има у тези същества, които живеят под дюшемето и пропълзяват бързо по стените, че кара много от нас да изпитват страх?

Английската дума spider произлиза от староанглийската дума spinnan, глагол със значение на spin (въртя се, преда). Думата spider първоначално е била spiþra, а днешният начин на изписване се появява едва през 1592 г. в The Repentance of Robert Greene (Покаянието на Робърт Грийн), където авторът се разкайва за грешките си в младостта и твърди, че ако можеше да получи отново „цветето на младостта, щеше да се отдалечи от младежките си лудории“. В текста си Грийн дава съвети на младите да бъдат благоразумни и почтителни, като ги предупреждава метафорично, че „паякът (spider) изсмуква отрова и от най-красивите цветя.

Глаголът spin буквално означава “изтегляне на нишки във формата на конец или прежда“, така че глаголът прехвърля смисъла си от човешката дейност предене към поведението на паяка, който плете мрежа или паяжина, за да хваща плячката си в нея.

Вероятно паякът страда от лоша репутация донякъде и заради метода по който преследва плячката си. Паяците внимателно и изкусно конструират лепкавия си капан, впримчват мухата и се придвижват към безпомощната си жертва, готови да я разкъсат. Сложният капан с отчаяно гърчеща се жертва подсказват хитър и подъл нрав у паяка. Възможно е това да е свръхемоционална или ирационална реакция към стила му на живот. В известния научнофантастичен роман Do androids dream of electric sheep? (Сънуват ли андроидите електроовце) (1968 г.), Филип Дик пише за емпатията, интелигентността и паяците: Самотен организъм като паяка не би имал полза от емпатия; всъщност емпатията би закърнила способността му да оцелява. Щеше да го накара да осъзнае желанието на жертвата да живее… дарът на емпатията замъглява границите между ловеца и жертвата, между победителя и победения“. В крайна сметка тъкмо горкият паяк към края на този роман остава без крака, защото женският образ Прис ги откъсва просто за развлечение.

Но за онези от вас, които страдат от арахнофобия, има и нещо друго освен зловещата ловна тактика, което причинява страха. Има нещо необяснимо отвратително във формата на паяка. Как е възможно да е толкова отблъскваща? Защо забързаните му движения изглеждат толкова противни? Възможно е да няма логично обяснение, така че е време да откъснем поглед от днешната Дума на деня и да се опитаме да запазим хладнокръвие.